Hubové ragú na taliansky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kedysi dávno som našla tento recept na nete, páčila sa mi kombinácia húb v bešamelovej omáčke s pridaním varenej údenej šunky, posypanie parmezánom a zapečenie v pekáči, chutilo nám, pridávam recept.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody.
  2. V panvici som rozpustila 60 gramov masla,...
  3. ...na rozohriatom masle som orestovala pokrájanú cibuľu, ...
  4. ...pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené, restovala som do odparenia všetkej tekutiny a ked boli mäkké, som ich osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ich úplne vychladnúť, zatiaľ som pokrájala vychladnuté uvarené údené stehno na plátky a pripravila som bešamelovú omáčku.
  5. V hrnci som nechala rozpustiť 30 gramov masla,...
  6. ...pridala som hladkú múku, ...
  7. ...za stáleho miešania som ju orestovala na rozohriatom masle do svetlej žemľovej farby,
  8. ...priliala som studené mlieko a za stáleho miešania na strednom plameni som uvarila hladkú krémovú bešamelovú omáčku, vypla som plameň, miešala som však dalej...
  9. ... ked troška vychladla, vmiešala som vaječné žĺtka,dôjdu v zbytkovom teple, v horúcej omáčke by sa uvarili na nepekné tuhé hrudky, pridala som kyslú smotanu, čerstvo mletý muškátový oriešok a miešala spolu, kým sa všetko spojilo, prehriala som ešte na veľmi miernom plameni, potom som vypla plameň,...
  10. ...do vychladnutej omáčky som vmiešala citrónovú šťavu, ...
  11. ...a ochutená bešamelová omáčka bola hotová, na záver som pridala ešte čerstvo mleté čierne korenie, posekanú petržlenovú vňať a pripravené dubáky.
  12. Nastrúhala som parmezán,...
  13. ...do maslom vymazaného pekáčika som dala pripravenú dubákovú zmes s bešamelovou omáčkou, na vrch zmesi som rozložila plátky uvareného údeného stehna,....
  14. ...povrch som hojne posypala strúhaným parmezánom, ...
  15. ...piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, kým sa syr zapiekol a sfarbil do peknej zlato - hnedej farby. Podávala som ako hlavné jedlo ešte teplé s čerstvo upečenou domácou žemľou, cherry paradajkami, vhodná je aj dusená ryža a akýkoľvek čerstvý listový alebo ľubovoľný zeleninový šalát, výborne chutí za tepla i za studena, skvelým doprovodom je pohár kvalitného suchého bieleho vína.