Hubové ragú na taliansky spôsob (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kedysi dávno som našla tento recept na nete, páčila sa mi kombinácia húb v
bešamelovej omáčke s pridaním varenej údenej šunky, posypanie parmezánom a
zapečenie v pekáči, chutilo nám, pridávam recept.
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Sušené dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody.
- V panvici som rozpustila 60 gramov masla,...
- ...na rozohriatom masle som orestovala pokrájanú cibuľu, ...
- ...pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené, restovala som do odparenia všetkej tekutiny a ked boli mäkké, som ich osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ich úplne vychladnúť, zatiaľ som pokrájala vychladnuté uvarené údené stehno na plátky a pripravila som bešamelovú omáčku.
- V hrnci som nechala rozpustiť 30 gramov masla,...
- ...pridala som hladkú múku, ...
- ...za stáleho miešania som ju orestovala na rozohriatom masle do svetlej žemľovej farby,
- ...priliala som studené mlieko a za stáleho miešania na strednom plameni som uvarila hladkú krémovú bešamelovú omáčku, vypla som plameň, miešala som však dalej...
- ... ked troška vychladla, vmiešala som vaječné žĺtka,dôjdu v zbytkovom teple, v horúcej omáčke by sa uvarili na nepekné tuhé hrudky, pridala som kyslú smotanu, čerstvo mletý muškátový oriešok a miešala spolu, kým sa všetko spojilo, prehriala som ešte na veľmi miernom plameni, potom som vypla plameň,...
- ...do vychladnutej omáčky som vmiešala citrónovú šťavu, ...
- ...a ochutená bešamelová omáčka bola hotová, na záver som pridala ešte čerstvo mleté čierne korenie, posekanú petržlenovú vňať a pripravené dubáky.
- Nastrúhala som parmezán,...
- ...do maslom vymazaného pekáčika som dala pripravenú dubákovú zmes s bešamelovou omáčkou, na vrch zmesi som rozložila plátky uvareného údeného stehna,....
- ...povrch som hojne posypala strúhaným parmezánom, ...
- ...piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, kým sa syr zapiekol a sfarbil do peknej zlato - hnedej farby. Podávala som ako hlavné jedlo ešte teplé s čerstvo upečenou domácou žemľou, cherry paradajkami, vhodná je aj dusená ryža a akýkoľvek čerstvý listový alebo ľubovoľný zeleninový šalát, výborne chutí za tepla i za studena, skvelým doprovodom je pohár kvalitného suchého bieleho vína.
|