Hubová polievka
Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… tiež Barčianska – Lesná, v politike snáď fúzia, v matematike, geometrii i deskriptíve
prienik priamok, rovín atď. Tak by bolo
možné kombinovať názov tejto originálnej slovenskej hubovej polievky. Podobne ako s
mnohými ďalšími jedlami, aj pre túto
pochúťku s vôňou slovenských hôr, lesov a lúk, totiž platí východniarske: „Co chyžka to
inakša variška”! My sme ju s „moju
prišahanu”, tentoraz rukou spoločnou pripravili takto a Vy si ju, s úctivým dovolením,
môžete pripraviť tiež podľa Vašich chutí!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
60-70 minút tepelná úprava |
Postup
- Vlastnú prípravu som začal už večer pred dňom „D”, kedy som mixtúru sušených húb, vzácny to dar od super kamarátov z okolia mojich rodných Košíc, uložil do misy a zalial ich vlažnou vodou. Následne som dal na 96´ variť „utešené” bravčové údené kolienko, kedy sa z neho vykľuli kosti, ale ponechal som ho vo vývare.
- Príprava už konkrétnej polievky pokračovala zostavením základu dvoj-PL zápražky z oleja, masla a hladkej múky, ktorý som po zohriatí a zafarbení sa do krásneho voňavého „béžova” zalieval, priebežne miešajúc, vodou z namočenej zmesi sušených húb a
- cez sitko prelial do hrnca s „dobrým” poldruha litrom vývaru z uvareného kolienka, veľkou žltou cibuľou aj so šupkou a s kúskami z dvoch zelerových stonkov.
- Po pár minútovom zahriatí na prevádzkovú teplotu, nasledovala 3 KL soli, ½ KL mletej rasce, KL čerstvo mletého čierneho korenia a PL sladkej mletej červenej papriky.
- Teraz som pridal scedené huby a než sa táto voňavá zostava prehriala,
- pokrájal som očistené a umyté zemiaky a čerstvú petržlenovú vňať.
- Pokrájané zemiaky „putovali” do hrnca k svojim už netrpezlivo čakajúcim „súputníkom” a než sa uvarili (podľa nomenklatúry mojeho predobrého Otca, B. P., keď sa im varením zaoblili hrany),
- zbavil som kolienko kostí (kožu aj so „žviakancami” zjedol s kromkou chleba, Liptov horčicou a strúhaným chrenom), narezal na väčšie „akože” kocky a
- korunoval nimi a pokrájanou petržlenovou vňaťou uvarenú polievku.
- Na porcii v tanieri je vidno, že huby som nechal nepokrájané, lebo ich veľkosť „plachiet” máme všetci vo veľkej obľube.
- Polievku s chuťou jedla aj moja švagriná Chi Yen, ktorá mi čínsky znak na priloženom obr. preložila ako „Qway L = šťastie”!