Hruškový závin
Hruškový závin (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Je jeseň, obdobie zberu hrušiek a hrušky sú výborné do koláčov a zákuskov.* Chuť je
jemná láhodná, vyskúšajte.Tento koláč, či zákusok, nech si to každý zoberie po svojom, je taký
dobrý, že zmizne z tácky na jedno obhliadnutie. Nie je s ním veľa práce a to ocenia tí, ktorí si
chcú niečo rýchlo pripraviť.
12 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 160/200 °C |
Postup
- Sušené marhule nakrájame a zalejeme rumom na 2 hodiny.
- Hrušky ošúpeme a zbavíme jadierok. Pokrájame na drobné kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik asi 30x50 cm. Skraja ozdobným radielkom odkrojíme 2 prúžky 1 cm široké. Do stredu cesta rozložíme asi 3/4 rozdrvených piškót, na to hrušky s marhuľami, posypeme vanilkovým cukrom a zvyškom rozmrvených piškót.
- Okraje cesta preložíme cez seba, sformujeme závin, potrieme rozšľahaným vajcom, obtočíme pruhmi cesta a potrieme ich vajcom. Opatrne preložíme na plech vyložený papierom a upečieme.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme 20 - 30 minút. Vychladený jemne pocukrujeme.
- Dobrú chuť!