Hruškový zákusok so zapečenou plnkou (vianočný recept)
Autor receptu: julica
Čo s podarovanými sladkými hruškami? Šup ho položiť ich do postele z maslového cesta a prikryť vanilkovo-smotanovou mandľovou perinou. Tento koláč si vás zaručene podmaní.
30 porcií |
40 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si hrušky, ktoré zbavíme jadrovníkov a očistíme od šupiek. Tie moje sú stopercentné bio hrušky (díky, krstný), čo ostali na strome až do prvých mrazov.
- Do misy dáme žĺtky, cukor a smotanu, ktoré vidličkou rozšľaháme. Prisypeme múku, pridáme maslo a uhnetieme cesto. Pracuje sa s ním veľmi dobre, smotanu som zvolila preto, aby som nemusela dávať priveľa tuku.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť plechu (neviem presné rozmery, ale použila som ten úplne najväčší plech, čo doma máme).
- Prenesieme ho na plech. Ide to ľahko, cesto sa vôbec netrhá, a to ani mne. (linecké cestá väčšiou skladám na plechu ako puzzle:)
- Na cesto poukladáme hrušky nakrájané na štvrtky.
- Z bielkov vyšľaháme sneh. V druhej miske vymiešame jogurt či kyslú smotanu s hnedým cukrom, hladkou múkou, vyškrabeme vanilkový struk.
- Do zmesi zľahka vmiešame sneh a nakoniec mandľové lupienky.
- Zmes rozotrieme na hrušky a dáme upiecť do trúby vyhriatej asi na 180 stupňov na 50 minút (každý si najlepšie poznáte svoju trúbu).
Upečený koláč sa sám bude hlásiť podmanivou vôňou a zlatým nádychom.
- Po vychladnutí pokrájame.
Kombinácia mandlí, hrušiek, vanilky a masla vám určite spríjemní zimné dni.
(Aj napriek svojej veľkosti nám zásoba koláčia vydržala presne 15 hodín, z toho 8 sme spali. :)