Hruškový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Hruškových kompótov máme dosť, no a nie a nie ich minúť :-) Dnes som upiekla tento hruškový koláčik, v ktorom si hrušky našli to najlepšie uplatnenie :-)

40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme do nádoby, rozmiešame v nej sódu bikarbónu, pridáme cukor, žĺtky, maslo, a vymiesime kompaktné nelepivé cesto.
  2. Zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na cca 2 hodiny.
  3. Rozvaľkáme, dáme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a popicháme vidličkou (vnútorný rozmer plechu 35x35)
  4. Hrušky necháme odkvapkať na sitku, zmiešame so škoricou a vanilkovým cukrom, a rozložíme na cesto. Dáme piecť na 30 minút pri teplote 200°C.
  5. Medzitým si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, cukru a štipky soli. Na koniec zašľaháme 2 PL citrónovej šťavy.
  6. Po 30 minútach koláč vyberieme, trošku počkáme (3-4 minúty), naplníme cukrárske vrecko snehom a snažíme sa urobiť peknú mriežku (v mojom prípade pekná nie je, opäť sa potvrdila moja neschopnosť urobiť niečo súmerné, ale na chuti sa to neodrazilo :D). Komu sa nechce robiť mriežka, stačí sneh pekne rozotrieť.
  7. Pečieme do zlatista.
  8. Počkáme, kým koláčik vychladne a podávame :-)