Hruškový koláč

Hruškový koláč s kakaom

Autor receptu: redakcia

Superrýchly, jednoduchý a megachutný koláč. Dá sa piecť vždy inak, podľa toho, aké ovocie práve máme po ruke.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo nakrájame na kúsky, vložíme do misy šľahača, pridáme med a dopenista vyšľaháme.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K vyšľahanému maslu s medom pomaly, po jednom pridávame žĺtky a pomaly ich zašľahávame. Preosiatu múku dôkladne zmiešame s práškom do pečiva a citrónovou kôrou. Po lyžiciach zamiešavame do maslovo-žĺtkovej hmoty. Zľahka primiešame polovicu vyšľahaného snehu a nakoniec jemne primiešame druhú polovicu snehu.
  3. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Do plechu rovnomerne vylejeme dve tretiny cesta. Do poslednej tretiny cesta primiešame preosiate kakao, dôkladne premiešame.
  4. Kakaovú vrstvu vylejeme na plech a rúčkou varešky premiešame s bielym cestom, vytvoríme tak krásny mramorový efekt.
  5. Nakoniec pridáme nakrájané hrušky. Bublaninu pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.