Hruškovo pudingový koláč s mrveničkou a mandľami (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Bola som polievať jablká a hrušky. Na jednej hruške bol nalomený konár obsypaný množstvom hrušiek. Vzala som konár, hrušky som obrala a teraz z nich niečo miniem do koláča. Dnes som nemohla od tepla spať už od pol tretej. Len som sa mrvila na posteli. Tak som radšej vstala a spáchala som tento koláč. Manžela ráno vítala vôňa čerstvého koláča.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy, v ktorej budem zarábať cesto som rozmrvila polovicu kocky droždia, čo je 21 g. Pridala som 1 čl cukru, 100 ml vlažného mlieka a 1 pl hladkej múky z odváženej múky. Dobre som to premiešala.
  2. Asi po 10 minútach takto vyzeral kvások. Pridala som k nemu 200 ml vlažného mlieka, 2 pl cukru a asi tretinu odváženej múky.
  3. Dobre som cesto premiešala.
  4. Pridala som k cestu 100 ml oleja a ďalšiu časť múky. Znovu som všetko premiešala.
  5. Keď sa mi suroviny zle miešali lyžicou, začala som cesto vypracovávať rukami. Asi 12 dkg múky mi zostalo. Použijem ju na posýpanie dosky.
  6. Potom, čo som bola spokojná s vypracovaným cestom, som ho vybrala z misky, v ktorej som ho miesila. Misku som trochu natrela olejom. Naolejovala som celé cesto. Zakryla som ho a nechala na kuchynskej linke kysnúť.
  7. Pustila som sa do čistenie hrušiek.
  8. Hrušky som nakrájala, vložila do hrnca a bez podlievania som ich dusila asi 10 minút. Pridala som k nim 1 čl mletej škorice, 1 badyánu, 1 čl vanilkového cukru a asi 0,5 čl mletých klinčekov. Hrušky pustili dosť šťavy. Pridala som aj mahruľový lekvár.Nechcela som ich dlho variť a tak odpariť tekutinu. Chcela som mať v plnke kúsky ovocia.
  9. Preto som sa rozhodla že zahustím hrušky čokoládovým pudingom. V tomto momente som vybrala z hrušiek bydyán. Asi do 50 ml vody som dala polovicu čokoládového pudingové prášku, dobre som ho rozmiešala a uvarila hruškovo- čokoládový puding. Po uvarení som dala hrniec do studenej vody, aby mi puding vychladol.
  10. Z hrubej múky, cukru a masti som spravila mrveničku.
  11. Nasekala som si mandle.
  12. Cesto mi krásne nakyslo. Pri valkaní cesta bolo vidieť bublinky.
  13. Na doske posypanej múkou som ho zľahka prepracovala, vytvorila som si valec. Ten som rozdelila na dve časti. Jednu časť som rozdelila na 4 časti. Sformovala som ich do bochníka. Každý som natenko vyvaľkala a preložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Spravila som tri väčšie kruhy. Posledný štvrtý bochník som rozdelila na dve časti a spravila som 2 menšie kruhy, aby sa mi zmestili na plech. Kraje som natrela olejom.
  14. Navrstvila som hruškovo - čokoládový puding.
  15. Nasledovala posýpka a sekané mandle.
  16. Rúru som vyhriala na 180 stupňov, koláč sa piekol 20 minút. Manžel mal na raňajky čerstvý koláč.
  17. Z druhej polovici cesta som spravila nutelové rožky. Cesto som si rozdelila na 4 časti. Každý bochník som vyvaľkala do kruhu. Prvý, druhý a tretí som natrela rozpusteným maslom, uložila som ich na seba, na to štvrtý kruh cesta. Ten som už nenatrela maslom. Cesto som rozdelila na 8 častí.
  18. Cesto som narezala v špičke, ale nedorezala. Taktiež som cesto na širšej strane narezala. Na cesto som dala Nutelu. Cez Nutelu som prehla cesto sprava aj z ľava.. Potom som cesto zrolovala do rohlíka. Uložila som ho na plech vystlaný fóliou na pečenie. Takto som spravila ešte zvyšných 7 rožkov. Rozbila som dva kusy prepeličích vajec, pridala som čl mlieka, rozhabarkovala a natrela som rohlíky.
  19. Kým sa upiekol prvý plech, druhý mi pekne nakysol. Rohlíky sa piekli na 180 stupňoch 20 minút.