Hruškovo - jahodovo - maková pochúťka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som objavila v časopise Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010. Je to veľmi chutný a neobvyklý makový zákusok, u nás doma obľúbený. Piekla som ho viackrát a môžem len odporúčať aj iným maškrtníkom.

8
porcií
90 minút
príprava
10+30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, masla, pokrájaného na malé kúsky, cukru, nastrúhanej citronovej kôry, štipky soli a vajca som vypracovala krehké cesto, vyformovala som z neho guľu, zabalila som ho do potravinárskej folie a odložila odpočinúť na 30 minút do chladničky. Cesto som vyvaľkala na pomúčenej doske, vložila do tortovej formy, vymazanej tukom a rukou som ho vytiahla aj do bokov formy.
  2. V hrnci som zmiešala mak s cukrom.
  3. Do makovo-cukrovej zmesi som pridala žltky.
  4. Z bielkov som ušľahala tuhý sneh a...
  5. ...a vmiešala som ho do makovej zmesi, čím...
  6. ...som dokončila makovú plnku.
  7. Krehké cesto som predpiekla 10 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov.
  8. Kým cesto vychladlo, pripravila som si hrušky.
  9. Hrušky som olúpala..
  10. ...rozpolila, zbavila som ich jadrincov a stopiek.
  11. Na predpečené krehké cesto na makovú plnku som uložila polovičky hrušiek vypuklou stranou nahor a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov na30 minút.
  12. Pripravila som si jahodový lekvár, ktorý som zohriala a rozmiešala s rumom.
  13. Upečený koláč som vybrala z trúby a ešte horúce hrušky som natrela zohriatou lekvárovo-rumovou zmesou.
  14. Vychladnutý koláč vybrala z formy, pokrájala som ho na porcie a podávala. Neposypala som ho cukrom, lebo je sladký dosť.