Štrúdľa

Hruškovo-jablková štrúdľa

Autor receptu: teri91

Táto štrúdľa je veľmi jednoduchá, ale za to očarí výbornou vláčnou chuťou.

12
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misky dáme múku, soľ a na kocky nakrájané maslo. Vytvoríme drobenku.
  2. Do drobenky prilievame vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto bude lepkavejšie, ale nie príliš. V takom prípade ešte pridáme múku.
  3. Cesto zabalíme do fólie a vložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
  4. Maslový plát: Zmäknuté maslo zmiešame s múkou a vytvoríme hladkú pastu.
  5. Túto pastu dáme medzi dva kusy fólie a zľahka vyvaľkáme na obdĺžnik. Vložíme do chladničky na 15-20 minút.
  6. Vychladené cesto a maslový plát vyberieme z chladničky a ostránime z nich fóliu. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a položíme naň maslový plát.
  7. Obdĺžnik preložíme na tretiny, otočíme, opäť rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny a vložíme do chladničky na 15 minút. Tento postup opakujeme ešte 2x a cesto vždy necháme zachladiť.
  8. Jablká a hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo.
  9. Z nastrúhaných jabĺk a hrušiek vyžmýkame prebytočnú šťavu a ovocie ochutíme škoricou, medom a hrozienkami, ktoré môžeme namočiť do rumu.
  10. Vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, ktorý rozdelíme na tretiny. Do strednej navrstvíme plnku asi 3 cm od okrajov.
  11. Kraje cesta zahneme, aby plnka nevytekala. Bočné tretiny cesta narežeme na pásiky a striedavo prekladáme na plnku. Raz z ľavej, potom z pravej strany.
  12. Pečieme na 180 °C približne 30-40 minút.
  13. Dobrú chuť :)