Štrúdľa
Hruškovo-jablková štrúdľa
Autor receptu: teri91
Táto štrúdľa je veľmi jednoduchá, ale za
to očarí výbornou vláčnou chuťou.
12 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Do misky dáme múku, soľ a na kocky nakrájané maslo. Vytvoríme drobenku.
- Do drobenky prilievame vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto bude lepkavejšie, ale nie príliš. V takom prípade ešte pridáme múku.
- Cesto zabalíme do fólie a vložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
- Maslový plát: Zmäknuté maslo zmiešame s múkou a vytvoríme hladkú pastu.
- Túto pastu dáme medzi dva kusy fólie a zľahka vyvaľkáme na obdĺžnik. Vložíme do chladničky na 15-20 minút.
- Vychladené cesto a maslový plát vyberieme z chladničky a ostránime z nich fóliu. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a položíme naň maslový plát.
- Obdĺžnik preložíme na tretiny, otočíme, opäť rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny a vložíme do chladničky na 15 minút. Tento postup opakujeme ešte 2x a cesto vždy necháme zachladiť.
- Jablká a hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo.
- Z nastrúhaných jabĺk a hrušiek vyžmýkame prebytočnú šťavu a ovocie ochutíme škoricou, medom a hrozienkami, ktoré môžeme namočiť do rumu.
- Vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, ktorý rozdelíme na tretiny. Do strednej navrstvíme plnku asi 3 cm od okrajov.
- Kraje cesta zahneme, aby plnka nevytekala. Bočné tretiny cesta narežeme na pásiky a striedavo prekladáme na plnku. Raz z ľavej, potom z pravej strany.
- Pečieme na 180 °C približne 30-40 minút.
- Dobrú chuť :)