Hruškové sólo
Autor receptu: frezia68
Priateľka nás pozvala do záhradky na posedenie a na hrušky.Strom je obsypaný,ale ešte nie sú zrelé,len opadané.Ale aj tie sa dajú zúžitkovať a ten koláč som odkukala z Nového času,len som trocha upravila.
8 porcií |
40 minút príprava |
40 minút na 190 °C |
Postup
- Z masla,múky,soli, citrónovej šťavy,vody a cukru vymiesime cesto,ktoré dáme do chladničky asi na 30 min. odležať.Potom ho vyvaľkáme,vyložíme ním formu na pekáč,kde bol pečiaci papier.Vytiahneme okraje,prikryjeme papierom,nasypeme strukoviny a predpečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 15 min.
- Tvrdé hrušky olúpeme ( ja som nelúpala),rozpolíme,krátko povaríme vo vode s cukrom a citrónovou šťavou a nakrájame na vejáriky.Ak sú hrušky mäkké,variť nie je potrebné.
- V malom množstve smotany na varenie rozmiešame múku,pridáme zbytok smotany,kryštálový cukor,žľtky a za stáleho miešania privedieme do varu a odstavíme.Do krému pridáme mleté ošúpané mandle.
- Z predpečeného koláča dáme dole papier so strukovinou a potrieme ho marhuľovým džemom,alebo lekvárom,potom navrstvíme krém a navrch rozložíme hrušky.Posypala som ich trocha hnedým cukrom,škoricou a ozdobila mandlami.Piekla som asi 25 min na 190°C,kuchyňou sa šírila vôňa škorice,ktorá hrušky ochutila,lebo patrí k nim tak,ako tento koláčik najmä na jeseň na naše stoly.Dobrú chuť!