Hruškové sólo

Autor receptu: frezia68

Priateľka nás pozvala do záhradky na posedenie a na hrušky.Strom je obsypaný,ale ešte nie sú zrelé,len opadané.Ale aj tie sa dajú zúžitkovať a ten koláč som odkukala z Nového času,len som trocha upravila.

8
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z masla,múky,soli, citrónovej šťavy,vody a cukru vymiesime cesto,ktoré dáme do chladničky asi na 30 min. odležať.Potom ho vyvaľkáme,vyložíme ním formu na pekáč,kde bol pečiaci papier.Vytiahneme okraje,prikryjeme papierom,nasypeme strukoviny a predpečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 15 min.
  2. Tvrdé hrušky olúpeme ( ja som nelúpala),rozpolíme,krátko povaríme vo vode s cukrom a citrónovou šťavou a nakrájame na vejáriky.Ak sú hrušky mäkké,variť nie je potrebné.
  3. V malom množstve smotany na varenie rozmiešame múku,pridáme zbytok smotany,kryštálový cukor,žľtky a za stáleho miešania privedieme do varu a odstavíme.Do krému pridáme mleté ošúpané mandle.
  4. Z predpečeného koláča dáme dole papier so strukovinou a potrieme ho marhuľovým džemom,alebo lekvárom,potom navrstvíme krém a navrch rozložíme hrušky.Posypala som ich trocha hnedým cukrom,škoricou a ozdobila mandlami.Piekla som asi 25 min na 190°C,kuchyňou sa šírila vôňa škorice,ktorá hrušky ochutila,lebo patrí k nim tak,ako tento koláčik najmä na jeseň na naše stoly.Dobrú chuť!