Hrušková torta (fotorecept)
Autor receptu: alexola
Pridávam odskúšaný recept z knihy Recepty zo života, mierne upravený, s využitím sezónneho ovocia. Krásne hrušky nám nabalila babka, preto som jej (aspoň) jeden kúsok zachránila :) Hrušková torta uspokojí chuťové poháriky aj tých náročnejších...
6-12 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 175 °C |
Postup
- Bielky vyšľaháme s teplou vodou na pevný sneh a pridáme cukor, šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.
- Postupne prišľaháme žĺtky, múku s kypriacim práškom a mleté orechy....
- ...a kakao (ja som použila menšie množstvo, pretože mám s týmto svojim kakaom už isté skúsenosti)
- Pripravené "bublinkujúce" cesto :) .....
- .... vylejeme do väčšej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. RADA Z VARECHA.SK, od (myslím, že od sovka62), ako upiecť rovný korpus- liať cesto len do stredu formy, nezarovnávať, neutlapkávať - funguje to, odskúšané už viackrát :)
- Vrchnú časť korpusu zrežeme (max. 0.5cm) a omrvinky si odložíme.
- Vyšľaháme šľahačkovú smotanu, primiešame kyslú smotanu, neochucujeme ničím. Tento základný "krém" natrieme na pripravený korpus- použijeme asi jednu tretinu.
- Hrušky ošúpeme (v originál recepte je použitý hruškový kompót-takže kľudne použite aj vy), v konečnom dôsledku som použila na tortu iba jednu veľkú hrušku.
- Nakrájané hrušky navrstvíme na korpus potretý časťou plnky.
- Do zvyšku základnej smotanovej hmoty vmiešame rozdrobenú vrchnú časť korpusu a mleté orechy, práškový a vanilkový cukor a túto natrieme na vrstvu hrušiek.
- Povrch posypeme mletou škoricou.
- pohľad zboku- po odstránení obruče tortovej formy
- Podávame k ďalším kuchárskym knihám... :)