Hrušková torta (fotorecept)

Autor receptu: alexola

Pridávam odskúšaný recept z knihy Recepty zo života, mierne upravený, s využitím sezónneho ovocia. Krásne hrušky nám nabalila babka, preto som jej (aspoň) jeden kúsok zachránila :) Hrušková torta uspokojí chuťové poháriky aj tých náročnejších...

6-12
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Postup

  1. Bielky vyšľaháme s teplou vodou na pevný sneh a pridáme cukor, šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Postupne prišľaháme žĺtky, múku s kypriacim práškom a mleté orechy....
  3. ...a kakao (ja som použila menšie množstvo, pretože mám s týmto svojim kakaom už isté skúsenosti)
  4. Pripravené "bublinkujúce" cesto :) .....
  5. .... vylejeme do väčšej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. RADA Z VARECHA.SK, od (myslím, že od sovka62), ako upiecť rovný korpus- liať cesto len do stredu formy, nezarovnávať, neutlapkávať - funguje to, odskúšané už viackrát :)
  6. Vrchnú časť korpusu zrežeme (max. 0.5cm) a omrvinky si odložíme.
  7. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu, primiešame kyslú smotanu, neochucujeme ničím. Tento základný "krém" natrieme na pripravený korpus- použijeme asi jednu tretinu.
  8. Hrušky ošúpeme (v originál recepte je použitý hruškový kompót-takže kľudne použite aj vy), v konečnom dôsledku som použila na tortu iba jednu veľkú hrušku.
  9. Nakrájané hrušky navrstvíme na korpus potretý časťou plnky.
  10. Do zvyšku základnej smotanovej hmoty vmiešame rozdrobenú vrchnú časť korpusu a mleté orechy, práškový a vanilkový cukor a túto natrieme na vrstvu hrušiek.
  11. Povrch posypeme mletou škoricou.
  12. pohľad zboku- po odstránení obruče tortovej formy
  13. Podávame k ďalším kuchárskym knihám... :)