Hruškový koláč

Hruškoláda (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Teraz sme mali zase prebytok hrušiek, tak som googlila a našla tento recept. Povedala by som, že je to také brownie v zdravšej verzii. Úplne jednoduchý koláčik, ale chutil nám :-)

8
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú všetky potrebné suroviny na koláč.
  2. Najprv som roztopila nad parou čokoládu s kokosovým olejom, aby vychladla a nespravila mi z vajec praženicu :-)
  3. Potom som okrúhlu formu s priemerom 25 cm vymazala kokosovým olejom a vysypala kokosovou múkou. Kľudne stačí papier na pečenie alebo maslo a múka či kakao.
  4. Hrušky som ošúpala, prepolila a zbavila jadierok.
  5. A začala s cestom... Žĺtky som oddelila od bielkov a najprv si vyšľahala tuhý sneh. K žĺtkom som pridala cukor a mixérom šľahala do peny, potom som už len varechou primiešala roztopenú čokoládu, mleté mandle, kakao a kypriaci prášok a nakoniec jemne primiešala sneh. Cesto som vyliala do pripravenej formy a navrch naukladala hrušky nakrájané na tenké plátky.
  6. Cesto som dala do rúry vyhriatej na 170 stupňov a piekla som presne 37 minút. Skontrolujeme špáradlom, či sa lepí.
  7. Ja som si vyrobila aj domáci karamel. Klasický je z cukru, vody a smotany, no keďže ja momentálne nemôžem nič z kravského mlieka, našla som si recept tu na Vareche. V hrnci som rozpustila 50 g kryštálového cukru s 1/2 balenia vanilkového cukru, do zlatistého karamelu som naliala 150 ml mandľového mlieka, a keď sa karamel rozpustil, priliala som 1/2 balenia karamelového pudingu rozmiešaného v 50 ml mlieka a uvarila kašu, odstavila zo sporáka a do horúcej som primiešala 70 g rastlinného tuku (niečo ako Hera). A nechala vychladnúť. Poliala som tým koláč.