Hrudka syru

Autor receptu: kuchto

Zo 4 litrov kravsk. Mlieka vam moze vyjst 700 g.syru co pri cene 60 centov za liter je celkom zaujimava kupa . Naucite sa nieco nove a naviac konzumaciou nepasterizovaneho syru ziskate probiotyka ako z bryndze ci z kyslej kapusty. A ako bonus po vyrobe syru ostava kopec srvatky a z tej sa da este vytazit oklolo 200g rikotty a tu ja natieram namiesto pomazankoveho masla na chlieb.

Postup

  1. na zaciatku si odlozime 1 dcl mlieka na vyrobu rikotty. / Mlieko kravske nepasterizovane za staleho miesania prihrejeme na trplotu 32 stupnov. Stipku syridla najlepsie podla navodu rozmiesamev 1 dcl vody. Pri teplote 32 st.odstavime mlieko zo sporakua prilejeme syridlo . Premiesame a odstavime na 1a pol hodiny.
  2. Miesame pocas prihrievania aby sa netvorili hrudky.
  3. Po jednej alebo lepsie jedenaj pol hodine vyzrazanu hmotu nakrajame. Nozom na sachovnicu. Ide o to aby sa zo syru dostalo co najviac srvatky. Potom pekne vlozime ruky do hrnca (cistucke podotykam) a rukami pekne vytlacame srvatku .je to velmi prijemne pretoze srvatka vam krasne hydratuje pokozku a proteiny a tuky ju doplnia akoby ste si prave nakremovali ruky indulonou. Ked dokoncite kozmeticke procedury.mozte vziat sitko a zacat cedit postupne syr.
  4. Vsetku hmotu dame do utierky a zavesime odkvapkat.
  5. A nechame v chlade odlezat . Ked mame syr hotovy pustime sa do rikotty staci nam pridat dcl mlieka, priviest srvatku za staleho miesania k 90 stupnom . Potom. Vlejeme 1 dcl octu a nechame vyzrazat. Vychladnutu zrazenu srvatku precedime cez handru alebo velmi jemne sitko rikota je hotova.