Hrniec morských plodov

Autor receptu: forneta

Počula som, že vo Francúzsku a Taliansku ale aj v mnohých európskych krajinách sa na Štedrý deň tradične jedia plody mora. Jednoducho majte na pamäti ako rýchlu, hojivú a elegantnú večeru.

6-8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mušle necháme ponorené v studenej vode asi 5minút a medzi tým pokrájame ryby (podľa bodu 2), potom odstránime poškodené a otvorené mušle. Zvyšok scedíme.
  2. Filety čerta a lososa nakrájame na 1cm plátky, kalamáre nakrájame na krúžky rovnakej šírky.
  3. Vo veľkom hrnci rozohrejeme na prudkom ohni maslo s olejom, pridáme rybu a kalamáre, dobre premiešame a opekáme, kým nezblednú.
  4. Pridáme mušle a biele víno, prikryjeme pokrievkou, nad ohňom pretrasieme a necháme variť 3 minúty.
  5. Odokryjeme, aby mohla uniknúť para a nalejeme sherry. Opäť prikryjeme a necháme variť 3 mniúty, občas pretrasieme.
  6. Podávame v miske s posekanou pažítkou.