Hruškový chlebík

Hrnčekový pohánkovo-mandľový chlebík s hruškami bez lepku

Autor receptu: novalim

Jesenná sezóna nám ponúka samé chutné a zdravé produkty prírody. Orechy, mak, tekvice, hrušky či jablká. Práve taký je náš dnešný recept.* Jesenný, hrejivý, výživný a samozrejme bezlepkový. Voňavý pohánkovo-mandľový chlebík s hruškami a škoricou vás ráno naštartuje a pridá aj dobrú náladu. Výborne sa hodí aj pre našich najmenších bezlepkáčov na desiatu či olovrant. Neváhajte a poďte si s nami zamaškrtiť trošku zdravšie.

8
porcií
50 minút
príprava
35-40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké mesiačiky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame so škoricou. Formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie a hrušky rovnomerne rozložíme na dno formy.
  2. V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom a zmäknutým maslom na jemnú nadýchanú penu. Prisypeme preosiate múky, mleté mandle, kypriaci prášok a trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Všetko spolu dobre premiešame gumenou varechou.
  3. Hotové cesto vylejeme do formy na pripravené hrušky a uhladíme stierkou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na približne 35-40 minút. Urobíme test špajlou. Ak vyjde z koláča suchá, je hotový.
  4. Upečený chlebík necháme mierne vychladnúť a pomocou papiera na pečenie vytiahneme z formy. Na povrch pritlačíme tácku a opatrne ho obrátime hruškami smerom nahor. Potom pomaly odstránime papier na pečenie. Pred podávaním ešte jemne posypeme práškovým cukrom.
  5. 1 hrnček = 250 ml