Jogurtový koláč

Hrnčekový jogurtový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kucharecka33

Mám veľmi rada tvarohové koláče. Hľadala som zdravšiu, menej kalorickú aj lacnejšiu alternatívu a úpravou jedného koláčika vznikol tento :-)

24
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Cukor vyšľaháme so žĺtkami do peny
  2. Pridávame postupne mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a kakao.
  3. Vymiešame redšie cesto. Polovicu cesta nalejeme na vymastený a krupicou vysypaný plech. Pečieme len 10 minút na 180 °C (alebo v teplovzdušnej rúre na 160 °C).
  4. Pripravíme si plnku. Jogurt zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Primiešame Zlatý klas. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame do plnky. Ak máme redší jogurt, plnka bude dosť tekutá, môžeme pridať polovicu až celý balíček zlatého klasu.
  5. Na vrch dáme druhú polovicu cesta. Keďže je tiež dosť riedke, dávam si ho do zdobiaceho vrecka a nanesiem ho v pásikoch rovnomerne po celej ploche. Pečieme ďalších 20 minút na 180 °C.
  6. Koláčik môžeme po vybratí z rúry poprášiť cukrom.
  7. Ak zvládnete vydržať :-) je dobré nechať ho pred krájaním vychladnúť, kocky budú krajšie. Zostáva stále mäkký, svieži a šťavnatý. Dobrú chuť :-)