Jogurtový koláč
Hrnčekový jogurtový koláč (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Mám veľmi rada tvarohové koláče. Hľadala som zdravšiu, menej kalorickú aj lacnejšiu alternatívu a úpravou jedného
koláčika vznikol tento :-)
24 porcií |
50 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Cukor vyšľaháme so žĺtkami do peny
- Pridávame postupne mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a kakao.
- Vymiešame redšie cesto. Polovicu cesta nalejeme na vymastený a krupicou vysypaný plech. Pečieme len 10 minút na 180 °C (alebo v teplovzdušnej rúre na 160 °C).
- Pripravíme si plnku. Jogurt zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Primiešame Zlatý klas. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame do plnky. Ak máme redší jogurt, plnka bude dosť tekutá, môžeme pridať polovicu až celý balíček zlatého klasu.
- Na vrch dáme druhú polovicu cesta. Keďže je tiež dosť riedke, dávam si ho do zdobiaceho vrecka a nanesiem ho v pásikoch rovnomerne po celej ploche. Pečieme ďalších 20 minút na 180 °C.
- Koláčik môžeme po vybratí z rúry poprášiť cukrom.
- Ak zvládnete vydržať :-) je dobré nechať ho pred krájaním vychladnúť, kocky budú krajšie. Zostáva stále mäkký, svieži a šťavnatý. Dobrú chuť :-)