Jablkový koláč
Hrnčekový jablčník (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Jednoduché pečenie aj pre
začiatočníkov. Cesto je
jablkové s orechmi, poleva
varená karamelová.* Na
meranie surovín som
použila hrnček s objemom
220 ml, veľkosť plechu 20 x
35 cm.
Postup
- Očistené a ošúpané jablká nakrájam na menšie kocky. Zalejem šťavou z polovice citróna a odložím bokom. (Hrubá váha celých jabĺk neočistených so šupkou bola 580 g.)
- Na cesto mixérom vyšľahám do peny celé vajcia s cukrami a štipkou soli. Prilievam olej, šľahám. Múku zmiešanú s práškom do pečiva prisýpam po častiach a šľahám. Postupne pridám nakrájané jablká, mleté orechy, mlieko a na menších otáčkach premiešam.
- Cesto rovnomerne rozotriem na plech 20 x 35 cm, ktorý som si vopred vymastila tukom a posypala strúhankou.
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25-30 minút.
- Vychladený koláč polievam karamelovou polevou uvarenou z mlieka, masla a trstinového cukru. Nechávam stuhnúť v chladničke a potom nasleduje ochutnávka koláča.