Hrnčekový čokoládový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

V sobotu mi vnučka pomáhala variť. Miešala na sporáku cibuľu. Vraj ju štípu oči.Pýtala sa ma, či mi môže pomôcť s niečim iným. Vraj mi radšej povysáva. Poobede chcela piecť sacherku:-) Nakoniec sa uspokojila s týmto hrnčekovým koláčikom, do ktorého sme nasekali horkú čokoládu. Ako odmerku som použila 250 ml hrnček. Koláč som piekla v plechu 20 x 33 cm.

20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny na koláč.
  2. Múku som osiala s kakaom, štipkou soli, dávam ju aj do koláčov. Pridala som aj instatnú kávu a kypriaci práčok. Zmes som premiešala.
  3. Do misky som rozbila dve vajíčka, pridala som cukor
  4. Na miešanie som použila mixér.
  5. Mixérom som ich vymiešala do peny.
  6. K vajíčkam som pomaly pridávala za stáleho miešania mlieko a olej na najnižšom stupni.
  7. Ručne som vmiešala pripravenú múku s kypriacim práškom.
  8. Hotové cesto. Ešte som k nemu pridala 100 g posekanej horkej čokolády. Lepšie by bolo pridať do cesta nastrúhanú, alebo roztopenú čokoládu. Kúsky čokolády klesli na spodok.
  9. Cesto som preložila do plechu vystlaného papierom na pečenie. Rúru som vyhriala na 180° C, koláč sa piekol 20 minút.
  10. Upečený som natrela marhuľovým džemom.
  11. Nad parou som roztopila čokoládu s čl oleja. Čokoládu som dobre premiešala, vraj sa vtedy bude pekne lesknúť. Pridala som 50 ml šľahačky.
  12. Kým som robila polevu, tak vnučka ochutnávala kraje, čo som zrezala. Nevedela sa dočkať koláča.
  13. No a nakoniec som vyšľahala šľahačku so stužovačom a 1 čl vanilky.
  14. Koláč som nakrájala na rezy, ozdobila troškou šľahačky a môžeme ho ochutnať.