Hrnčekový čokoládový koláčik (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
V sobotu mi vnučka pomáhala variť. Miešala na sporáku cibuľu. Vraj ju štípu
oči.Pýtala sa ma, či mi môže pomôcť s niečim iným. Vraj mi
radšej povysáva. Poobede chcela piecť sacherku:-) Nakoniec sa uspokojila s týmto
hrnčekovým koláčikom, do ktorého sme nasekali horkú čokoládu. Ako odmerku som
použila 250 ml hrnček. Koláč som piekla v plechu 20 x 33 cm.
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny na koláč.
- Múku som osiala s kakaom, štipkou soli, dávam ju aj do koláčov. Pridala som aj instatnú kávu a kypriaci práčok. Zmes som premiešala.
- Do misky som rozbila dve vajíčka, pridala som cukor
- Na miešanie som použila mixér.
- Mixérom som ich vymiešala do peny.
- K vajíčkam som pomaly pridávala za stáleho miešania mlieko a olej na najnižšom stupni.
- Ručne som vmiešala pripravenú múku s kypriacim práškom.
- Hotové cesto. Ešte som k nemu pridala 100 g posekanej horkej čokolády. Lepšie by bolo pridať do cesta nastrúhanú, alebo roztopenú čokoládu. Kúsky čokolády klesli na spodok.
- Cesto som preložila do plechu vystlaného papierom na pečenie. Rúru som vyhriala na 180° C, koláč sa piekol 20 minút.
- Upečený som natrela marhuľovým džemom.
- Nad parou som roztopila čokoládu s čl oleja. Čokoládu som dobre premiešala, vraj sa vtedy bude pekne lesknúť. Pridala som 50 ml šľahačky.
- Kým som robila polevu, tak vnučka ochutnávala kraje, čo som zrezala. Nevedela sa dočkať koláča.
- No a nakoniec som vyšľahala šľahačku so stužovačom a 1 čl vanilky.
- Koláč som nakrájala na rezy, ozdobila troškou šľahačky a môžeme ho ochutnať.