Hrnčekové žemľové knedle (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mala som na pláne divinu na obed a nechcelo sa mi robiť karlovarskú alebo viedenskú knedľu, rozhodla som sa pre jednoduchú, ale chutnú nekysnutú hrnčekovú žemľovú knedľu. Posúvam recept na jej prípravu, výborne sa hodí k omáčkam a k rôznym mäsám na šťave.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = obsah 250 ml Včerajšie žemle som nakrájala na kocky.
  2. V mlieku som rozšľahala vaječný žĺtok a soľ.
  3. Túto zmes som naliala do misy a pridala som polohrubú múku.
  4. Premiešala som múku s mliekom, pridala som kocky žemle a znovu som celé opatrne premiešala, aby sa žemľové kocky nepolámali a nerozpadli.
  5. Pridala som tuhý sneh z bielka a jemne vmiešala do pripravenej masy.
  6. Túto hmotu som naplnila do porcelánových pohárov do 3/4-tín, nie viac, lebo značne zväčšia svoj objem varením. Položila som naplnené poháre do horúcej vody v širšom hrnci a prikryté pokrievkou som varila hrnčekové knedle v pare 30 minút.
  7. Uvarené knedle som vybrala, ešte za horúca tupým nožom s oblým okrajom som prešla po vnútornom okraji pohár a uvoľnila uvarenú knedľu.
  8. Obrátila som poháre hore dnom, zľahka som pobúchala na obrátené dno pohára a knedľa ľahko vypadla. Nechala som ju asi 10 minút odpočinú...
  9. ...a pokrájala som ju na plátky. Niektorí krájajú pomocou nite, ja to robím ostrým nožom.