Hrnčekové žemľové knedle (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mala som na pláne divinu na obed a nechcelo sa mi robiť karlovarskú alebo viedenskú
knedľu, rozhodla som sa pre jednoduchú, ale chutnú nekysnutú hrnčekovú žemľovú
knedľu. Posúvam recept na jej prípravu, výborne sa hodí k omáčkam a k rôznym
mäsám na šťave.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 100 °C |
Postup
- 1 hrnček = obsah 250 ml
Včerajšie žemle som nakrájala na kocky.
- V mlieku som rozšľahala vaječný žĺtok a soľ.
- Túto zmes som naliala do misy a pridala som polohrubú múku.
- Premiešala som múku s mliekom, pridala som kocky žemle a znovu som celé opatrne premiešala, aby sa žemľové kocky nepolámali a nerozpadli.
- Pridala som tuhý sneh z bielka a jemne vmiešala do pripravenej masy.
- Túto hmotu som naplnila do porcelánových pohárov do 3/4-tín, nie viac, lebo značne zväčšia svoj objem varením. Položila som naplnené poháre do horúcej vody v širšom hrnci a prikryté pokrievkou som varila hrnčekové knedle v pare 30 minút.
- Uvarené knedle som vybrala, ešte za horúca tupým nožom s oblým okrajom som prešla po vnútornom okraji pohár a uvoľnila uvarenú knedľu.
- Obrátila som poháre hore dnom, zľahka som pobúchala na obrátené dno pohára a knedľa ľahko vypadla. Nechala som ju asi 10 minút odpočinú...
- ...a pokrájala som ju na plátky. Niektorí krájajú pomocou nite, ja to robím ostrým nožom.