Hríbový koláč (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Tohtoročná sezóna prináša bohatú nádielku hríbov, tak skúšam na rôzne spôsoby, tu
je jeden tip na netradičný koláč, inšpiráciu som našla v receptoch od A.Polákovej
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pred prípravou tohto receptu treba zbehnúť do lesa a nazbierať hríby, tu máme 12kg dubákov, z toho použijeme najprv malé, ktoré si očistíme, nakrájame na plátky a použijeme na ozdobu koláča
- potom odoberieme 600g a umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky
- Cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme na masti, pridáme hríby, orestujeme, osolíme, pridáme medzi prsty rasce a podusíme 10 minút vo vlastnej šťave, odstavíme a necháme vychladnúť
- Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, ja som použila malý (22X29), tak aby cesto siahalo aj na výšku plechu a zo zvyšky si narežeme tri pásiky, ktoré neskôr použijeme po obvode plechu
- vajcia rozšľaháme so štipkou soli a vmiešame smotanu
- vylejeme do vychladnutých hríbov a premiešame, zapneme rúru na 180°C
- Hríbovú zmes vylejeme na pripravené cesto, po obvode položíme odložené pásiky cesta
- posypeme strúhaným syrom a poukladáme plátky hríbikov, prikryjeme alobalom
- Pečieme pri teplote 180°C 20-25 minút, a dopečieme bez alobalu 10-15 minút
- Po vychladnutí nakrájame a podávame teplé aj studené, ak si k tomu pridáme papriku, paradajku, máme chutné hlavné jedlo
- ....