Hríbovo-zemiaková quiche (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Na Vareche pribudlo v poslednom case viacej hribovych receptov. Spomenula som si na tuto hribovu quiche, ktoru som robila este v aprili. Vtedy bola u nas hribova sezona. Cesto je trochu ine ako na klasicku quiche. Je prekladane so surovymi struhanymi zemiakmi a syrom.

8-10
porcií
35 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. V miske som najprv spracovala dokopy muku s maslom
  2. Potom som pridala smotanu, sol a cerstvo mlete korenie styroch farieb.
  3. Vsetko som spolu spracovala na jemne cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho.
  4. Ocistene surove zemiaky som nastruhala na jemno. Stavu zo zemiakov som povytlacala a zemiaky som vysusila papierovym servitkom. Postruhane zemiaky som rozdelila na tri casti.
  5. Tvrdy syr som tiez postruhala na drobno.
  6. Odlezane cesto som vyvalkala medzi dvomi papierami na pecenie. Na polovicku vyvalkaneho cesta som dala tretinu postruhanych zemiakov a tretinu postruhaneho syra.
  7. Cesto som zlozila na polovicu a potom este raz na stvrtinu.
  8. Poskladane cesto som zase vyvalkala a na polovicu cesta som dala druhu tretinu zemiakov a syra. Cesto som poskladala ako v bode 7 a este raz som ho vyvalkala a rozlozila som nan poslednu tretinu zemiakov a syra.
  9. Vyvalkane cesto poprekladane zemiakmi a syrom som pomocou papiera prelozila do misky na pecenie. Miska ma priemer 25 cm. Ak nemate okruhlu misku na pecenie tento slany kolac - quiche sa moze samozrejme upiect aj na vyssom plechu. Toto mnozstvo je vhodne na mensi plech 18/25cm
  10. Papier som z cesta stiahla a cesto som povtlacala do misky. Zvysne okraje cesta som zarezala. Cesto som husto popichala vidlickou.
  11. Cesto na kolac som upiekla vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
  12. Medzitym ako sa pieklo cesto uvarila som si zemiaky na plnku. Uvarene zemiaky som potom roztlacila tlacitkom ako na zemiakovu kasu. Roztlacene zemiaky som rozlozila na upecene cesto. Zemiaky som posolila a okorenila.
  13. Ocistene hriby som pokrajala na hrubsie platky a poprazila som ich na masle. Poprazene hriby som potom dala na zemiaky.
  14. Vajicka som rozslahala so smotanou. Zalievku som posolila, okorenila a zaliala som s nou hriby so zemiakmi. Zvysne cesto ktore zostalo pri zarezavani okrajov sa nemusi vyhodit, ale sa moze vyvalkat, pokrajat na mensie kusky a povkladat do zalievky.
  15. Quiche som potom este zapiekla vo vyhriatej rure 180 30 minut.