Hubová omáčka
Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Prečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju
budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť,
iba tak bez ničoho, či načisto, len s dobrým voňavým domácim slovenským chlebíkom.
Ako „mačanku“ niektorého z
Východoslovenských regiónov. Ja som ju pripravil zo sušených hríbov a z
konzervovaných šampiňónov, ale predsa len z čerstvých
dubáčikov a mladých pečiarok ovčích je chuť tejto dobroty priam „rozprávková“! ... a
keď ju ochutíte ešte aj čerstvo mletou
borievkou!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
35-40 minút tepelná úprava |
Postup
- skoro ráno som namočil dve hrste sušených dubákov do 500 ml vlažnej vody a potom podľa starého dobrého zvyku, poukladal všetky potrebné ingrediencie pekne ku ruke
- štyri plátky údenej slaniny som pokrájal na 10÷12 mm prúžky a vyškvaril ich na strednom ohreve do červeno-hneda; medzitým som očistil, na veľkých „slzách“ postrúhal tri šalotky a
- následne orestoval na tuku vyškvarenej slaniny, mal som ho dostatok a dolievať olej nebolo treba a do tohoto základu som pridal scedené dubáky (šťavu z nich použijem ako zálievku neskôr); po asi 3÷5´ podusení
- nasledovala konzerva plátkov scedených šampiňónov, pokrájaná tymiánovo-petržlenová „posýpka” a kocka masla na zjemnenie chute; opäť premiešal a podusil,
- než som postrúhal kúsok údeného oštiepku, cheddar už som kúpil postrúhaný
- orestovaný hubový základ som zalial odloženou šťavou zo sušených dubákov, po 2÷3´ „prebublaní” aj škatuľkou šľahačkovej smotany a v horúcej „emulzii” roztavil postrúhaný cheddar a oštiepok
- keď „vonička” v keramickom hrnci prišla do varu, nežne som do nej vložil na kocky pokrájané dva, asi 10 mm hrubé, plátky údenej šunky (odloženú v mrazničke ešte po Veľkej Noci) a po jej ohriatí,
- dochutil omáčku 2 PL čerstvej citrónovej šťavy a kopcovitou PL čerstvo postrúhanej citrónovej kôry (ak máte, ja už dávno nie, múžete citrónovú šťavu i kôru vynechať a nahradiť ju hrnčekom „jušky” (šťavy) z domácej kyslej kapusty a máte pripravenú kvázi „vihodňarsku mačanku, … ta ňe?!?”
- ako prílohu som použil kúpené originál talianské gnocchi, ktoré som uvaril podľa návodu (no určite by mi „šmakovali” aj s maslovými „nokerdľami” z hladkej, či zemiakovými haluškami z hrubej alebo polohrubej múky) a
- po scedení, BEZ PREMÝVANIA, ich preložil do omáčky, zmiešal,
- hneď, „doraz učkaj” za horúca servíroval na tanieroch ozdobené mätou, tentoraz španielskou z mojej bylinkovej hriadky
- Takto vyzerá časť mojej bylinkovo-chilli hriadky v polnočnom zábere!