Hriato

Autor receptu: bojar

Konečne je zima, mráz štípe ako sviňa a ja som si spomnenúl na starý osvedčený recept na zozriatie tela a rozveselenie ducha. Keď su fašiangy - u nás masopust a chodia po dedine maškary zastavia sa aj pred našim domom tak to ide na odbyt jedna radosť. Márne sa sused snaží ponúkať inný trúnok. Nech ponúka čokoľvek vždy je druhý.

1 - 20
porcia
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci urobíme z cukru karamel. Keď je pekne hnedý pridáme trocha rasce, zalejeme asi 1 - 1,5 dcl vody aby sa karamel rozpustil a hneď pridáme pomarančovú koru asi tak z 1/4 pomaranča. Keď sa karamel rozvaril odstavíme z ohňa a pridáme vodku. Spolu privedeieme opatrne do varu. Hotové precedíme do termosky a je hotovo možeme sa počastovať.
  2. Obdobou je hriato na slanine, ale to málokdo znáša. Postup je stejný, len karamel urobíme na vyškvarenej slaninke ktorú sme nakrájali na jemnúčko. Potom na vrchu v poháriku plávajú škvaročky a omastok a toho sa dá vypiť hodne, lebo tá mať učinky alkoholu neutralizuje - akurát to málokdo snesie.