Hriato
Autor receptu: bojar
Konečne je zima, mráz štípe ako sviňa a ja som si spomnenúl na starý osvedčený recept na zozriatie tela a rozveselenie ducha. Keď su fašiangy - u nás masopust a chodia po dedine maškary zastavia sa aj pred našim domom tak to ide na odbyt jedna radosť. Márne sa sused snaží ponúkať inný trúnok. Nech ponúka čokoľvek vždy je druhý.
1 - 20 porcia |
5 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- V hrnci urobíme z cukru karamel. Keď je pekne hnedý pridáme trocha rasce, zalejeme asi 1 - 1,5 dcl vody aby sa karamel rozpustil a hneď pridáme pomarančovú koru asi tak z 1/4 pomaranča. Keď sa karamel rozvaril odstavíme z ohňa a pridáme vodku. Spolu privedeieme opatrne do varu. Hotové precedíme do termosky a je hotovo možeme sa počastovať.
- Obdobou je hriato na slanine, ale to málokdo znáša. Postup je stejný, len karamel urobíme na vyškvarenej slaninke ktorú sme nakrájali na jemnúčko. Potom na vrchu v poháriku plávajú škvaročky a omastok a toho sa dá vypiť hodne, lebo tá mať učinky alkoholu neutralizuje - akurát to málokdo snesie.