Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Patrím medzi tých, ktorí všetko ochutnajú. Aj „morské potvory“ - „okoštoval“ som skoro všetky dostupé druhy. Niektoré už viac nechcem ani vidieť, ale krevety (shrimps) a hrebeňovky (scallops) som si obľúbil. Síce finančne náročnejšie, no príprava je jednoduchá, rýchla a z nutričného a zdravotného hľadiska sú nášmu telu veľmi prospešné. Rcp mám od mojej krajšej ½ - dnes mi veľmi ochotne pomáhala. Pripravili sme ich s ľahko stráviteľnou špargľou (tiež afrodiziakom), vhodnou aj pre redukčné diéty!

2
porcie
7 minút
príprava
30/8 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. tu je všetko čo budeme potrebovať, teda okrem panvice, noža, polievkovej lyžice, šporáka a pekáča
  2. začneme prípravou špargle, tá totiž potrebuje na pečenie 30´; vo zväzku nadvihneme jeden „klások“ a tam, kde sa zlomí, ostrým nožom, jedným rezom, odrežeme ďalšie (konce neodhadzujeme, je to vynikajúca surovina na super krémovú polievku, alebo ochutenú béchamel_ovú omáčku – pozri aj môj rcp „Špargľa v hodvábnej sukničke“); umyjeme ju pod tečúcou studenou vodou, osušíme papierovým obrúskom, alebo utierkou (handgerlíkom); porozkladáme po pekáči; jemne osolíme a oMČeKujeme, pokropíme olejom (max 2 PL) a rukami premiešame; vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C/375 °F
  3. než sa špargľa upečie, pripravíme „telá“ hrebeňovky jakubovskej; tie sú rozmerovo „jumbo“ veľké a preto ich pripravujem najradšej; malá rada naviac – ak ich kupujete, nehanbíte sa ich ovoňať, mali by mať vôňu tak medzi čerstvým maslom a čerstvo chyteným a vypitvaným pstruhom – ak cítite bársakú „nevábnu“ vôňu, nekupujte, Vaše peniaze a hlavne zdravie majú rozhodne väčšiu cenu!!! Podobne ako špargľu, aj jednotlivé „telá“ Jakuboviek, umyte pod tečúcou studenou vodou, nechajte ich poriadne odkvapkať, osušte ich, napr. servítkou, rozložte ich na pracovnú tácňu (ja som použil povoskovaný papier), obojstranne osoľte a oMČeKujte
  4. asi 10÷12´pred dopečením špargle, na elektrickom šporáku nastavte 8. stupeň (z 12 stupňovej škály) a uložte naň veľkú panvicu, až sa rozpáli, nalejte na ňu olivový olej (opäť max 2 PL) a jednu PL čerstvého masla a nechajte ho rozpustiť (!!!neprepražovať!!!)
  5. jednotlivé telá hrebeňovky, po obvodše „pogúľajte“ v jemnej žemľovej (rohlíkovej) strúhanke a
  6. ihneď ich ukladajte na horúcu olejovomaslovú „emulziu“ – trošku to zadymí, ale to nič – rozhodne s telami nepohybujte, nechajte ich, podľa ich „vzrastu“ a neskôr podľa skúsenosti, opekať ~ 4´, potom ich pomocou kuchyňských klieští otočte na druhú stranu (už by sa nemali držať dna panvice, ako luteránska viera, ak náhodou áno, neodtrhujte ich nasilu a nechajte ešte pár ´´ /sekúnd/ piecť) a pečte ich aj na druhej strane ~ 4´ (dobre upečené poznáte podľa toho, ak uprostred tela potlačíte prstom, cítite odpor gumy); na obrázku je vidieť ich peknä červenohnedú farbu
  7. ak išlo všetko podľa „grífu“, mali by ste hrebenatku (jemnú a chutnú ako maslo) aj špargľu (teraz s orieškovou chuťou) dopiecť skoro v jednom okamihu; potom to vyzerá takto a
  8. na tanieri takto – kto má rád, svoju porciu si pokvapká čerstvou citrónovou šťavou; súhlasím, musel som aj ja hlbšie načrieť do peňaženky, ale raz za čas, mi to krk nevykrúti a aj oslava vo dvojici (so siedmym krížikom na chrbátoch) môže prebiehať so špeciálnym jedlom; biele vínko k tejto pochúťke vynikajúco „pasuje“a my sme tentoraz zapíjali správne vychladeným furmintom z Viničiek na Zemplíne!
  9. dnes sme privítali prvý jarný deň, ale ešte pred dvomi dňami sa pani zime (pozrite sa na posledný obrázok) od nás ešte akosi „nechcelo“ aj keď naše kosti túžia po teplúčku. Tak nič sa nedá robiť, musíme sa vzápätí opäť „pozohrievať“ navzájom – jeden vedľa na druhom! Čiže, pomôž si človeče, aj Pán Boh Ti pomôže!!! Ta ňe?