Hráškový krém s mätou a Enciánom

Autor receptu: mariamka

Hráškovú som nevarila, ani nepamätám. Dlho som hľadala, čím poctiť ten balík v mrazáku, až vznikol tento mix od Ramsayho a Olivera. Nechajte sa inšpirovať.

Suroviny

Postup

  1. Na masle a oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a po chvíľke pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Keď sa cibuľka opraží, vhodíme mätu. Ideálne je čerstvá (mrazená), ja som použila sypaný mätový čaj :).
  2. Necháme prevoňať a prisypeme hrášok. Iba ho obalíme maslovo-cibuľovou zmesou a hneď zalejeme vývarom. Dobrý je zeleninový ale stačí aj obyčajný zemiakový, ak je poruke.
  3. Osolíme, okoreníme a povaríme do zmäknutia hrášku. Rozmixujeme. Komu vadia šupky a kúsky mäty, doporučujem precediť, odolnejší prežujú :)
  4. Vrátime na oheň a ešte za tepla vhodíme na kocky nakrájaný syr s bielou plesňou, tak 100 g, niečo si necháme na ozdobu. Pri malom plameni necháme roztopiť a odstavíme.
  5. Mne výborne poslúžil Encián ochutený zeleným korením. Mávam takéto syry celkom v zásobe. Stačí opiecť na troške oleja, rýchlovka k večeri, varené zemiaky, nejaká zelenina, ochutená smotana, veď to poznáte.
  6. K polievke si môžete dať krutóny, hrianky alebo nič. Dobrú chuť :)