Hrachová polievka s paštrnákom (fotorecept)

Autor receptu: garanco

Tento recept je môj originálny recept, vymyslela som ho pre moje vnučky, aby spapali aj to, čo ich oku nechutí - strukoviny, zeleninu, cesnak. Ak polievku v závere dochutíme "vôňou mäsa", spapajú ju aj staršie deti.

40 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrach preberieme, umyjeme a večer ho namočíme asi do 1 l vody. Na druhý pridáme očistený pokrájaný paštrnák a spolu uvaríme v tlakovom hrnci domäkka asi 10minút (od chvíle, keď začne unikať para), potom zmes rozmixujeme.
  2. Z oleja a múky urobíme zápražku, pridáme prelisovaný cesnak, krátko ho opražíme, zalejeme studenou vodou, dobre rozmiešame, krátko povaríme.
  3. Prilejeme rozmixovanú hmotu, osolíme, okoreníme majoránom a povaríme 5 -10 min.
  4. Keď čakajú veľmi hladné detičky, podávame im polievku s lupienkami /kukuričnými. Tým starším - dospelým - pridáme mleté biele korenie a dochutíme orestovanou slaninou, alebo klobásou.