Hovädzie so zeleninou z tajine (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Aby môj vytúžený vianočný dar nezostal v hanbe, tak som ho dnes využila pri varení obeda. Hovädzie mäsom som si včera večer naložila a dnes sa spokojne dusilo v mojom krásnom červenom tajine.

4-6
porcie
15 minút
príprava
150-160 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädzie mäso som umyla, osušila, nakrájala na väčšie kusy, dala do misky a pridala som na plátky nakrájanú veľkú cibuľu, hrubozrnnú morskú soľ, mleté čierne korenie, sladkú papriku, rozdrvené lístky sušenej levandule, oregano a rascu. Všetko som preliala olivovým olejom. Cez noc si mäso odpočinulo v chladničke
  2. a dnes som si dala rozpáliť tajine. Do zohriateho hrnca som dala naložené mäso, opiekla som ho zo všetkých strán,
  3. podliala vodou a nechala svojmu osudu pod pokrievkou cca 1 a 1/2 až 2 hodiny. Občas som skontrolovala, či je dosť tekutiny.
  4. Očistila som si jeden veľký petržlen, dve veľké mrkvy a nachystala polovičku hlávky brokolice. Do poduseného mäsa
  5. som pridala nakrájanú zeleninu,
  6. pridala vodu a nechala som dusiť ešte cca 1/2 hodinky. Podusenú zmes mäsa a zeleniny som poprášila hladkou múkou,
  7. premiešala a nechala som múku ešte povariť asi 10 minút. Podľa potreby možno ešte dochutiť soľou alebo koreninami.
  8. Podávala som s uvarenou cestovinou, dnes to boli turbánky.