Hovädzie s knedľou a kôprovkou

Autor receptu: dvorka

Jednoduchý a rýchly recept na mäso, knedľu a omáčku. Kôpor milujem a k tejto omáčke nemusím mať vždy mäso, stačí aj vajíčko alebo len lyžica :)

3
porcie

Suroviny

Postup

  1. Niekoľko plátkov slaniny som si nakrájala na kúsky a nechala spustiť tuk v nižšom tlakovom hrnci, pridala som umyté osušené mäso a z každej strany som ho sprudka opiekla. Pridala som cibuľu, za pohár vody, posolila som mäso, trošku aj šťavu, okorenila a zavrela tlakovým vrchnákom. Nechala som hodinu sa dusiť na najmenšom plyne.
  2. Zatiaľ som si pripravila cesto na knedľu v pekárničke. Mlieko, cukor, droždie, vajíčko, 200 g polohrubej a 200 g hrubej múky, burizóny a soľ. Ak nie sú burizóny môžu byť aj nakrájané na malé kocky rožky. Alebo ani tie nie. Zapla som si pekárničku na miesenie cesta a robila som iné.
  3. Vykysnuté cesto na knedľu som si preložila na dosku, urobila tri bochníčky. Na olejom pomastenú mriežku som dala nakysnutý bochník a 20 minút som parila pri najnižšej teplote. Takto som si uparila všetky tri. Ja mám malý parák, preto robím malé knedle.
  4. Po hodine dusenia mäsa v tlakovom hrnci som mäso vybrala na tanier, zakryla miskou. Vývar som preliala do druhej nádoby. 4 lyžice múky som nasucho opražila v kastróli, priliala vývar a prevarila. Rozmixovala som šťavu do hladka, pridala kyslú smotanu a nechala prejsť varom. Odstavila som omáčku. Pridala som žĺtok, nasekaný čerstvý kôpor, premiešala. Môže sa trochu okysliť octom a potom aj prisladiť lyžičkou cukru. Knedle som niťou nakrájala, mäso som nakrájala tak aby bolo priečne cez vlákna a preliala omáčkou.