Hovädzie mäso

Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variantov na prípravu mäsa s paletou húb je v slovenskej kuchyni nespočetne mnoho. Rád s voňavou zložkou jedál varím, ale oveľa radšej ich konzumujem. K čerstvým hubám slovenských hôr, lesov, lúk a strání sa tu veľmi ťažko dostanem. Nahradzujem ich hlivou ustricovou, crimini, portobellom a šampiňónmi. Nuž a sušené shiitake, maitake, či morels (smrže) nie sú problém. Ak môžem, nadstavujem ich našimi sušenými hríbmi, podpňovkami a dokonca aj strmuľkou inovaťovou, ktoré predsa len voňajú domovom.

4
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na túto chuťovku nie je toho treba veľa a hovädzie mäso som kúpil už „naplátkované“.
  2. Stačilo ho už iba jemne vyklepať, po obidvoch stranách posypať soľou a čerstvo mletým čiernym korením a
  3. opiecť na rozpálenom oleji a potom vybrať na pomocnú tácňu.
  4. Vo výpeku do „sklovita“ podusiť pokrájanú cibuľu.
  5. Čas využiť na pokrájanie, už cez noc namočených sušených húb „klobúčiky shiitake a wood ear (judášove ucho)“, dobrú hrsť našich sušených hríbov a podpňoviek stačilo namočiť krátko pred začiatkom varenia, ku ktorým som pripravil aj
  6. pokrájané paradajky, hrubostennú papriku a potrebné koreniny, ktoré som
  7. po orestovaní cibule pridal do hrnca.
  8. Po premiešaní nasledovali pokrájané huby („nožičky“ shiitake budem mlieť na prášok, až ho budem potrebovať) a po zmiešaní aj
  9. pokrájaná paprika, paradajky a pretlačený cesnak.
  10. Premiešať, 6-7 minút podusiť, aby sa prepojili chute.
  11. Zaliať vodou z namočených húb, doplnenou asi 500 ml hovädzieho vývaru (ak by som ho nemal, postačila by aj horúca voda), podľa poučenia mojich „dobrých víl“ posypať ML „sódabiki“, t. j. jedlej sódy bikarbóny na rýchlejšie zmäknutie mäsa a na 96 minút, než sa mäso na malom ohreve podusilo, som mal pokoj a kľud.
  12. Podával som tentoraz s ryžou basmati, ale ako príloha môže byť bársčo, hocičo i ledačo!