Hovädzie na pive s boilies

Autor receptu: rybarkuchar

Už nejaký piatok chodím na Varechu a snažím sa prispievať najmä rybacími receptami . Tento recept síce nie je z rýb, ale k lovu veľkých kaprov patria boilies. Sú to guľôčky o priemere cca. 2 cm vyrábané z cesta obohatené rôznymi prísadami a príchuťami. Povedal som si prečo neskúsiť vyrobiť boilies ako prílohu? Takže tento recept je skôr o prílohe.

5
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovädzí močing pripravíme klasicky – masť, cibuľa do zlatova, pridať mäso, trochu opražiť, odstaviť, pridať červenú papriku, čili, korenie, soľ, podliať pivom (len pivom, žiadna voda !!!) a dusiť do mäka (podľa kvality mäsa 1,5 až 2 hod). Komu sa to bude zdať na konci riedke môže prihustiť múkou.
  2. Na prípravu boilies si najprv namočíme do mlieka 2 žemle a uvaríme 2 zemiaky. Zemiaky postrúhame pridáme žemle, vajce, polohrubú alebo hrubú múku, soľ, lyžicu masti alebo oleja, (môžeme pridať čerstvé bylinky, strúhaný syr ... čo máte radi) a vymiesime cesto. Ide o to aby ste ulahodili chutiam hostí a tak ich „chytili“ – presne ako kaprov, len bez háčika. Pozor –cesto sa musí oddeľovať od ruky a dať pozor aby nebolo moc „tuhé“ inak vyrobíte tvrdé gule vhodné naozaj len pre ryby. Skúsení varecháči si povedia: veď to sú klasické zemiakové knedle a majú pravdu.
  3. A teraz to príde: ja som prípravu boilies použil pomôcku, ktorú dostať v rybárskych potrebách. Najprv sa vytvaruje z cesta valček.
  4. Vlží do stroja, urobia sa dva pohyby: hore dole a boilies sú hotové. Potom ich už len vložíme do osolenej vriacej vody a necháme uvariť – keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu povaríme a vyberieme. Zalejeme ich praženou slaninkou.
  5. S kľudom ich môžete šúľať rukami. Ak sa vám nechce šúľať 100 guličiek, tak si urobte väčšie valčeky a tie potom po uvarení nakrájajte. Ale to už nebude boilies ale knedlík. Verím, že takto ulovíte každého koho bude chciecť.