Hovädzie na mrkve (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Jedno z jedál, v ktorom som pospájala suroviny z ázijskej a arabskej kuchyne. Taký jednoduchý sobotňajší hrniec, čo si bublá na sporáku, keď je iná robota.

4-5
porcie

Postup

  1. Namiesto hovädzieho krku môžeme použiť iné hovädzie na dusenie. Víno môžeme vynechať alebo použiť červené víno.
  2. Mäso pokrájame na hrubšie pásiky, asi 2x5 cm, ak sa dá, naprieč vlákien.
  3. Mrkvu na väčšie hranolčeky.
  4. Červenú cibuľu pokrájame nadrobno, z čili papriky vyberieme semená ( odvážnejši ich tam môžu nechať) a vyškriabeme dužinu, ktorú pridáme k cibuli do hrnca s rozohriatym rastlinným olejom. Opečieme iba krátko - asi 1 minútu.
  5. Pridáme mäso a ne prudkom plameni opekáme, kým sa mäso nezatiahne a nezbelie. Miešame, aby sa nepripálilo.
  6. Podlejeme vínom, pridáme paradajkové pyré, sójovú omáčku a sezamový olej. Pridáme hranolčeky mrky, premiešame a zalejeme vývarom. Plameň stiahneme na minimum, hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme bublať na slabom plameni 2 - 2,5 hodiny, kým mäso nezmäkne. V troške vody rozmiešame maizenu a mäso zahustíme.
  7. Hovädzie na mrkve podávame s cestovinami - širšie rezance, tagliatelle, tarhoňa - alebo s kuskusom.
  8. Na tanieri jedlo posypeme posekanými cíbikmi jarnej cibuľky a petržlenovou vňaťou.