Hovädzie na mrkve (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Jedno z jedál, v ktorom som pospájala suroviny z ázijskej a arabskej kuchyne. Taký jednoduchý sobotňajší hrniec, čo si bublá na sporáku, keď je iná robota.
Postup
- Namiesto hovädzieho krku môžeme použiť iné hovädzie na dusenie. Víno môžeme vynechať alebo použiť červené víno.
- Mäso pokrájame na hrubšie pásiky, asi 2x5 cm, ak sa dá, naprieč vlákien.
- Mrkvu na väčšie hranolčeky.
- Červenú cibuľu pokrájame nadrobno, z čili papriky vyberieme semená ( odvážnejši ich tam môžu nechať) a vyškriabeme dužinu, ktorú pridáme k cibuli do hrnca s rozohriatym rastlinným olejom. Opečieme iba krátko - asi 1 minútu.
- Pridáme mäso a ne prudkom plameni opekáme, kým sa mäso nezatiahne a nezbelie. Miešame, aby sa nepripálilo.
- Podlejeme vínom, pridáme paradajkové pyré, sójovú omáčku a sezamový olej. Pridáme hranolčeky mrky, premiešame a zalejeme vývarom. Plameň stiahneme na minimum, hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme bublať na slabom plameni 2 - 2,5 hodiny, kým mäso nezmäkne. V troške vody rozmiešame maizenu a mäso zahustíme.
- Hovädzie na mrkve podávame s cestovinami - širšie rezance, tagliatelle, tarhoňa - alebo s kuskusom.
- Na tanieri jedlo posypeme posekanými cíbikmi jarnej cibuľky a petržlenovou vňaťou.