Hovädzie na čiernom pive (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Hovädzie so zeleninou, marinované v pivovom kúpeli - ale nám bude hej, tepelne upravené v rúre. Podávané s karlovarskými. Tip na nedeľný obed - ale čo tak urobiť si nedeľu skôr? :-) Inšpirované receptom z kalendára (Gazdinka 2012).

3
porcie
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Očistíme si zeleninu - mrkvu, petržlen a cibuľu. (pozn. mrkvy dávam cca raz toľko ako petržlenu)
  2. Zeleninu nakrájame. Mrkvu a petržlen na kocky, kolieska, ... cibuľu na osminky a rozoberieme na lupene.
  3. Mäso umyjeme. (pozn. kupujem najmä vcelku - tentokrát som kúpila krájané na plátky, po marinovaní krájam časť na plátky a časť na kocky)
  4. Mäso okoreníme (podarilo sa mi čerstvo namletým čiernym korením v mlynčeku :-) ). Do hrnca vložíme mäso, zeleninu a klinčeky.
  5. Zalejeme čiernym pivom. (pozn. piva toľko, aby sme zakryli mäso - použila som asi 3,5 dcl).
  6. ...
  7. A tu hľa, pivový kúpeľ. Prikryté marinujeme v chladničke minimálne cez noc. 24 hod je fajn. A ešte lepšie, ak sa pozabudneme na 48 hod. :-)
  8. Keď domarinujeme, slaninu nakrájame na kúsky, časť mäsa na plátky, časť na kocky. (pozn. na porciu rátam plátok + pár kociek)
  9. Do zapekacej nádoby vložíme mäso so zeleninou a nálevom, z ktorého si asi 1 dcl odložíme bokom (rozmiešame v ňom neskôr gustin). Pridáme slaninu. Osolíme. Prikryjeme a dusíme v rúre (pozn. v mojej zvyknem na 180C, hovädzie 1,5hod.)
  10. V odloženom náleve rozmiešame kukuričný škrob a vlejeme k mäsu (pozn. robím tak asi po 1 hod. dusenia). Ochutíme cukrom. Dodusíme domäkka. Ešte prípadne dosolíme.
  11. ...
  12. ...
  13. Počas dusenia mäska si pripravíme prílohu - toto jedlo podávam s karlovarskou knedľou: