Hovädzie na čiernom pive (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Hovädzie so zeleninou, marinované v pivovom kúpeli - ale nám bude hej, tepelne upravené v rúre. Podávané s karlovarskými. Tip na nedeľný obed - ale čo tak urobiť si nedeľu skôr? :-) Inšpirované receptom z kalendára (Gazdinka 2012).
3 porcie |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Očistíme si zeleninu - mrkvu, petržlen a cibuľu. (pozn. mrkvy dávam cca raz toľko ako petržlenu)
- Zeleninu nakrájame. Mrkvu a petržlen na kocky, kolieska, ... cibuľu na osminky a rozoberieme na lupene.
- Mäso umyjeme. (pozn. kupujem najmä vcelku - tentokrát som kúpila krájané na plátky, po marinovaní krájam časť na plátky a časť na kocky)
- Mäso okoreníme (podarilo sa mi čerstvo namletým čiernym korením v mlynčeku :-) ).
Do hrnca vložíme mäso, zeleninu a klinčeky.
- Zalejeme čiernym pivom. (pozn. piva toľko, aby sme zakryli mäso - použila som asi 3,5 dcl).
- ...
- A tu hľa, pivový kúpeľ. Prikryté marinujeme v chladničke minimálne cez noc. 24 hod je fajn. A ešte lepšie, ak sa pozabudneme na 48 hod. :-)
- Keď domarinujeme, slaninu nakrájame na kúsky, časť mäsa na plátky, časť na kocky. (pozn. na porciu rátam plátok + pár kociek)
- Do zapekacej nádoby vložíme mäso so zeleninou a nálevom, z ktorého si asi 1 dcl odložíme bokom (rozmiešame v ňom neskôr gustin). Pridáme slaninu. Osolíme. Prikryjeme a dusíme v rúre (pozn. v mojej zvyknem na 180C, hovädzie 1,5hod.)
- V odloženom náleve rozmiešame kukuričný škrob a vlejeme k mäsu (pozn. robím tak asi po 1 hod. dusenia). Ochutíme cukrom. Dodusíme domäkka. Ešte prípadne dosolíme.
- ...
- ...
- Počas dusenia mäska si pripravíme prílohu - toto jedlo podávam s karlovarskou knedľou: