Hovädzie dusené s tekvicou a kukuricou „locro“
Autor receptu: redakcia
Locro je výdatný hustý gulášovitý pokrm považovaný za národné jedlo v Argentíne, Bolívii, Peru a Ekvádore. Hlavné suroviny na prípravu Locro sú kukurica, mäso (zvyčajne hovädzie alebo klobáska chorizo) a zelenina, ktorá sa môže líšiť. Zvyčajne však obsahuje cibuľu, fazuľu alebo tekvicu. Typické Locro sa varí zo špeciálneho druhu zemiakov s názvom "papa chola", ktoré majú jedinečnú chuť a je ťažké ich nájsť mimo svojej domovskej oblasti. Jedlo sa varí hlavne v zime.
Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Locro
4 porcie |
40 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Sušenú kukuricu na noc namočíme do studenej vody. Očistenú tekvicu nakrájame na 2 cm kocky. V kastróle zohrejeme olej a maslo, v ktorom opečieme mäso z každej strany. Preložíme do dostatočne hlbokého pekáča.
- V kastróle osmažíme na drobné kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme tekvicu, chvíľu podusíme a pridáme k mäsu. Podlejeme vriacim vývarom. Pridáme namočenú kukuricu a rozštvrtené klasy kukurice, osolíme, pridáme kajenské korenie a limetkovú šťavu. Dusíme prikryté v rozohriatej rúre pri 180 °C asi hodinu.
- Pri podávaní mäso rozkrojíme na štyri časti a rozdelíme tekvicovú omáčku s kukuricou.