Hovädzie carbonnade (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Nedávno sme toto jedli na návšteve, chutilo, tak som si pýtala recept a dnes som to uvarila. Recept je z knihy od francuzskej kucharky, meno som zabudla. Carbonnade znamená v preklade pripravený na drevenom uhlí, kedže nemám milier, príprava prebiehala v rúre. Pôvodne sa vraj jedlo robilo práve v milieroch hlavne vo Flámsku, ale ja severnom Francúzsku. Tento recept som tu nenašla, tak možno sa niekto poteší.

4-6
porcie
50 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Postup

  1. V recepte sa uvádza hovädzie zadné, alebo pliecko. To, čo sme jedli, bolo z kližky. Podarilo sa mi kúpiť krásny krk z býka a dala som kúsok kližky. Ja som robila z cca 1,5 dávky, to si už vie každý prispôsobiť. Mäso som pokrájala na plátky a tie ešte na polovice.
  2. Do woku som dala olej a maslo a mäso som postupne opekala po častiach, aby sa zatiahlo a ukladala som ho do misky.
  3. Musela som vyskúšať, aký by bol z toho krku steak, šlo by to :-), že mňam :-)
  4. Do výpeku som dala cibuľu nakrájanú na mesiačiky a opekala som ju asi 10 min., pridala som ešte kúsok masla. Pridala som do nej cesnak a cukor, znížila teplotu a dusila som ešte 5 min.
  5. Zapla som rúru na 150°. Cibuľu som vybrala do druhej misky. Do výpeku som vyliala šťavu, čo pustilo mäso, pridala som múku a za chvíľu pivo. Pridala som soľ a korenie a povarila pár minút. Na foto je šťava z mäsa s múkou.
  6. Do pekáča som dala polovicu mäsa, polovicu cibule, tymián a bobkový list a celé som to zopakovala. Omáčku z woku som vyliala do pekáča.
  7. Piekla som zakryté 3 hod., alebo kým je mäso mäkké.
  8. Príloha: krajce bagety som opiekla z oboch strán, jednu stranu som natrela horčicou a znova dala na chvíľu pod gril. Má sa to robiť tak, že bageta s horčicou sa má uložiť do pekáča na mäso a tak dať pod gril, ale nemám taký veľký gril.