Hovädzia sviečková

Autor receptu: fotostano

...bol som práve v obchode a ohlásila sa sestra na návštevu; mali tam pekný kus sviečkovice, tak som ho kúpil.

Postup

  1. ...na úvod sa ospravedlňujem, že som zabudol fotografovať - spomenul som si, keď boli taniere poloprázdne... mäso som umyl a po dĺžke prešpikoval 2 párkami a 1/4 mrkvy, potom som ho z každej strany opiekol na oleji , aby sa zatiahlo ( spolu asi 20 min), osolil, okorenil čerstvo mletým korením a uložil bokom)
  2. na oleji som osmažil cibuľu, pridal pokrájanú koreňovú zeleninu ( mrkvy je raz toľko ako bielej zeleniny -tip od Jara Žideka), 5 min som to opekal, preložil do sklenenej nádoby s vekom, vrátil mäso, a pri 120 stupňoch som to v rúre prikryté dusil 2,5 hod., mäso bolo mäkúčke, vybral som ho zabalil do alobalu na 15 min... a potom nakrájal naprieč vlákna na úhľadné plátky...
  3. vybral som bobkový list a korenie, v hlbšej nádobe som ponorným mixérom vymixoval zeleninu aj s bylinkami, pridal horčicu,domácu smotanu, dochutil soľou, cukrom, trochou citrónovej šťavy - omáčka bola krásne voňavá, hladká, lesklá, nebolo potrebné ani pasírovať...a mala krásnu farbu a chuť... podával som so žemľovou knedľou, ale kupovanou, lebo som nemal čas robiť domácu...