Hovädzie mäso

Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Niečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí. *Tých čerstvých listov tzv. kelu je niekoľko variantov a ja som zvykol dusiť aj listy mladučkého kalerábu. Jarné stravovanie začíname, už niekoľko rokov po sebe, s vidinou už letného obliekania sa do plaviek. Takže žiadne uhľohydráty, aspoň na nejaký čas, v cestovinových či zemiakových prílohách. Nie iba v sieti obchodov, ale aj na jarných zeleninových trhoch, rínkoch či „pľacoch“ je široká ponuka chutných produktov.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do neporušeného igelitového vrecúška som nalial po 2 PL olivového oleja, sójovej, worcesterskej a BBQ omáčky (na grilované a pečené mäsá), všetky pretriasol a vložil k ním odblanený a očistený trojuholník hovädzej špičky. Dôkladne pretriasol a vložil na noc, vlastne až do času „Č“, kedy som pripravoval obed, do chladničky.
  2. Okrem hladkolistého som mohol použiť aj kučeravý kel, či iné listy zeleniny.
  3. Kúsok mäsa som „vyslobodil“ z vrecúška s marinádou, uložil ho na celofánovú fóliu, dôkladne potrel horčicou, žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Z listov kelu som vyrezal silné „nervy“, pokrájal ho a očistil strúčiky cesnaku,
  5. pretlačil ich na veľkú panvicu (ak máte wok, tak ho môžete použiť), prisypal kopcovitú KL sušených feferónkových zrniečok, premiešal a 3-4 minúty orestoval, než začali zrniečka praskať.
  6. Nasledovali asi na cm pokrájané, jemne osolené a okorenené listy kelu, ktoré som premiešal a nechal 10-12 minút pod pokrievkou dusiť. Na záver som ich „korunoval“ hoblinkami masla.
  7. Než sa kel podusil, na „rebrovanej“ liatinovej panvici, s KL oleja rozotretého papierovým obrúskom, som po 3-4 minúty obojstranne opiekol hovädziu špičku.
  8. Potom som mäso pokrájal na 12-15 mm kúsky a keďže neobľubujeme mäso z „krvavého kúpeľa“,
  9. ešte minútku ich piekol po obidvoch stranách na 1 PL oleja a s 1 ČL masla.
  10. Podával som s duseným listovým kelom a pokrájanou paradajkou. Tak toto je môj najlepší recept na šťavnatý chutný Tri-Tip vyrobený na panvici, grile alebo v rúre, marinovaný cez noc v steakových koreninách a olivovom oleji.
  11. …ešte som Vám ostal dlžný pohľad na zostavu „nočnej“ marinády a
  12. ďalší variant listnatého kelu.