Hovädzie mäso
Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Niečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí. *Tých čerstvých listov tzv. kelu je niekoľko
variantov a ja som zvykol dusiť aj listy mladučkého kalerábu. Jarné stravovanie začíname, už niekoľko rokov po sebe, s vidinou
už letného obliekania sa do plaviek. Takže žiadne uhľohydráty, aspoň na nejaký čas, v cestovinových či zemiakových prílohách.
Nie iba v sieti obchodov, ale aj na jarných zeleninových trhoch, rínkoch či „pľacoch“ je široká ponuka chutných produktov.
Postup
- Do neporušeného igelitového vrecúška som nalial po 2 PL olivového oleja, sójovej, worcesterskej a BBQ omáčky (na grilované a pečené mäsá), všetky pretriasol a vložil k ním odblanený a očistený trojuholník hovädzej špičky. Dôkladne pretriasol a vložil na noc, vlastne až do času „Č“, kedy som pripravoval obed, do chladničky.
- Okrem hladkolistého som mohol použiť aj kučeravý kel, či iné listy zeleniny.
- Kúsok mäsa som „vyslobodil“ z vrecúška s marinádou, uložil ho na celofánovú fóliu, dôkladne potrel horčicou, žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Z listov kelu som vyrezal silné „nervy“, pokrájal ho a očistil strúčiky cesnaku,
- pretlačil ich na veľkú panvicu (ak máte wok, tak ho môžete použiť), prisypal kopcovitú KL sušených feferónkových zrniečok, premiešal a 3-4 minúty orestoval, než začali zrniečka praskať.
- Nasledovali asi na cm pokrájané, jemne osolené a okorenené listy kelu, ktoré som premiešal a nechal 10-12 minút pod pokrievkou dusiť. Na záver som ich „korunoval“ hoblinkami masla.
- Než sa kel podusil, na „rebrovanej“ liatinovej panvici, s KL oleja rozotretého papierovým obrúskom, som po 3-4 minúty obojstranne opiekol hovädziu špičku.
- Potom som mäso pokrájal na 12-15 mm kúsky a keďže neobľubujeme mäso z „krvavého kúpeľa“,
- ešte minútku ich piekol po obidvoch stranách na 1 PL oleja a s 1 ČL masla.
- Podával som s duseným listovým kelom a pokrájanou paradajkou. Tak toto je môj najlepší recept na šťavnatý chutný Tri-Tip vyrobený na panvici, grile alebo v rúre, marinovaný cez noc v steakových koreninách a olivovom oleji.
- …ešte som Vám ostal dlžný pohľad na zostavu „nočnej“ marinády a
- ďalší variant listnatého kelu.