Hovädzia sviečková
Hovädzia pravá sviečková s chrenovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dlho som „špekuloval“, či tento rcp predstaviť, ale zvíťazila chuť a pôžitok z konzumácie. Inšpirovala ma Contessa, naša
obľúbená majsterka zo židovskej kuchyne, Ina Rosenberg Garten, ktorá túto dobrotu urobila pred TV kamerami. Síce trošku
finančne náročnejšia pochúťka, ale výsledok stojí za to! Jemne „hodvábna“ konzistencia „filet mignon” sa snúbi s úžasnou
kombináciou chrenovo-smotanovej prílohy. Predjedlo, ale zvlášť „paráda na ladys party“. Chlieb by len narušil harmóniu
potešení na jazyku!
6-8 porcií |
30 minút príprava |
90-96 minút na 130 °C |
Postup
- Celý kus pravej hovädzej sviečkovej som po 2-3 cm previazal čistým kuchynským špagátom (ako keď viažem šunku). Dôkladne, po všetkých stranách a obidvoch koncoch, potrel (doslova vmasíroval) rozpusteným maslom, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Potom som ho uložil na pekáč vystlaný alobalom a 96 minút piekol na 130 °C (270 °F).
- Medzičas som využil na prípravu majonézovo-smotanového krému: Do misky som nastrúhal chren, pre nežné dámy 2-3 KL, no pre pravých gurmánov 240-250 ml, pridal hrnček kvalitnej „Mayo“ majonézy, kopcovitú PL hustej kyslej smotany, po PL dijonskej a plnotučnej hrubozrnnej horčice, prstami posolil a dôkladne, ale jemne, zmiešal. Upečenú sviečkovú som prikryl ľahkou fóliou a nechal asi 24 minút oddychovať.
- Prakticky som mal „hotovo“. Stačilo už iba odstrániť špagát, mäso nakrájať na tenké plátky a podávať s vymiešaným „chrenovým krémom“. Možno by sa k tým plátkom hodila hrianka z bielej francúzskej, alebo talianskej veky či bagetky, s troškou masla.
Kto si pomyslel na šunkové rolky plnené chrenovou šľahačkou, zakýval rozumom a môže smelo experimentovať!