Dusené hovädzie mäso
Hovädzia nožina v paradajkovej šťave (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to veľmi chutný recept robený v pomalom hrnci.
8 porcií |
10 minút príprava |
270 minút na 90 - 95 °C |
Postup
- Z hovädzej nožiny orežeme trčiace časti. Ostane nám len vcelku sval. Zviažeme špagátom, aby sa pri varení mäso nerozpadlo.
- Na veľkej panvici zohrejeme masť a na nej opečieme mäso. Mäso preložíme do pomalého hrnca.
- Vo výpeku opečieme krájanú slaninu na kocky a na plátky pokrájanú cibuľu do červena. Ďalej pridáme strúhaný cesnak, ten necháme nech prevonia.
- Do toho potom vložíme mrkvu a petržlen nastrúhané na jemno. Chvíľu opečieme...
- Pridáme paradajky a pretlak (kupované paradajky nestali za nič, tak som použil konzervy). Miešame a dusíme, tak aby sa vytratila všetka voda. Pozor nech zase neprihorí. Napokon zalejeme horúcim vývarom a pridáme koreniny. Necháme prejsť chvíľu varom.
- Vlejeme do pomalého hrnca k mäsu. Zapneme hrniec na Low a robíme štyri hodiny.
- Po štyroch hodinách mäso vytiahneme z hrnca a odstránime špagát.
- Všetku omáčku prepasírujeme cez sitko. Omáčku potom v hrnci varíme na nami požadovanú hustotu. Na záver pridáme maslo, nech nám to zjemní. Ochutnáme a až teraz osolíme ak je malo slané. Počas varenia si uvaríme špagety alebo inú cestovinu.
- A jedlo máme hotové. Na tanier naložíme špagety, plátky mäsa a polejeme omáčkou. Kto chce si pridá strúhaný sýr.