Hovädzí steak s redukciou z červeného vína

Autor receptu: gman

Postup

  1. hovadzie maso, svieckova, rostenka, popripade moze byt aj zadne stehno nakrajame na platky hrube podla chuti, vole, tak ako ma kto rad
  2. na rozpalenej panvici opecieme steaky. tazko napisat konkretne cisla. cas pripravy zavisi od toho, ake su steaky hrube, kto ich ma ake rad. ale steak hruby 1,5 - 2cm by som asi nepripravoval dlhsie ako 3minuty z kazdej strany, aby zbytocne nevyschol.
  3. tesne pred koncom polozime na steak kocku masla a nechame ju rozpustit. steak odlozime a nechame ho odpocinut na teplom mieste. aspon tak na pat minut, aby sa povolil a bol krehky. tuto cast sa neoplati podcenovat, lebo cakanie stoji naozaj zato
  4. do rozpusteneho masla dame sol, cierne korenie a prilejeme suche cervene vino. nechame zredukovat a na zaver redukciou prelejeme steak, ktory je dobre podavat na vyhriatom tanieri. ako prilohu mozeme pouzit, toast, bagetu, pecene zemiaky, hranoky, sparenu zeleninu.