Hovädzí steak

Hovädzí steak s opekanými zemiakmi s cherry paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: tomassino

Tento postup som použil pri mojom prvom steaku a odvtedy ho inak nerobím. Veľmi ľahký postup pre amatérov ako ja :)

1
porcia
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie mäso odbalíme a postláčame jemne palcami. Poriadne posypeme korením z mlynčeka (z obchodu) a necháme cca 30 min odstáť. Mäso chytí izbovú teplotu.
  2. Nakrájame zemiaky na kolieska hrubé 2-3 cm, povaríme do mäkka a scedíme. Na panvicu (pre mňa najlepšie Tefal wok) dáme trošku masla a lyžičku oleja roztopiť. Oheň dáme potom na plný výkon a pridáme predvarené zemiaky. Na prudkom ohni ich opečieme do zlatista a vysypeme do misky. Takto orestujeme aj šalotku a potom paradajky (do mäkka). Pridáme všetko do misky a jemne premiešame. Je dôležité, aby ste restovali každé zvlášť.
  3. Teraz si panvicu očistíme, utrieme servítkou a pridáme maslo a 2PL oleja, vhodíme tam rozmarín a necháme rozpáliť. Steak opekáme prudko 4 min z každej strany (medium rare) pre šťavnatosť. Kto má rád menej ružový, môže nechať dlhšie, ale tým zničí mäso, bude to tuhé. Pozor, mäso otáčame kliešťami, nie vidličkou.
  4. Na vopred zohriaty tanier (pod vriacou vodou) servírujeme oblohu a steak, ktorý si nezabudnite poriadne posoliť, na vrch pridávam omáčku barbecue. Dobrú chuť ;)