Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Neviem, ako Vy, ale ja s mojou, ruka v ruke, alias „jeden vedľa na druhom“, po „silnejšom“ jedle zatúžime po niečom ľahšom. Spravidla je to kombinácia grilovaného (restovaného) mäsa so zeleninovou prílohou. Tentoraz sme sa „unisono“ rozhodli pre hovädzie s teplým zeleným šalátom. Spomínam si na svoje „junácke“ roky, putovanie po slovenských horách a lesoch, kedy sme si s kamarátmi na turistických chodníčkoch pochutnávali aj na mladej púpave, ktorá rocolu, rocket i arugullu rovnocenne nahradili!

2
porcie
5÷7 minút
príprava
10÷12/2x2÷3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na dno rozpálenej veľkej panvice som rozsypal 2 KL suchých feferónkových semienok, dobrú minútku premiešavaním opiekol, zalial 2 PL rastlinného oleja, priložil na ~ 2 mm „plátky“ pokrájané strúčiky cesnaku a orestoval ich do peknej zlatočervenej farby; do horúceho základu som porozsypoval pokrájaný veľký zväzok aruguly a ½ hlávky stredne veľkého radicchia; podľa zvyku som povrch posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (MČK) a pomocou kychyňského štipca (klieští) celú zostavu premiešavyním nechal zredukovať
  2. na záver spm celú masu, tohoto teplého zeleného šalátu, pokryl „hoblinami“ asi z PL čerstvého masla
  3. papierovým obrúskom som na dno rozpálenej „rebrovanej“ liatinovej panvice opäť poroztieral rastlinný olej (nie celá PL), na ktorom som opiekol dva steaky, ľahko osolené a oeMČeKované, hovädzej sviečkovej; obojstranne po 2÷3´
  4. rozkrojené ich rozložil na servírovacie taniere, do výrezu pridal liptovskú plnotučnú horčicu a steakovú omáčku; a samozrejme aj teplú zelenú prílohu, ktorú som až na tanieri pokvapkal extra panenským olivovým olejom
  5. som presvedčený, že by chutilo aj Vám