Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Neviem, ako Vy, ale ja s mojou, ruka v ruke, alias „jeden vedľa na druhom“, po
„silnejšom“ jedle zatúžime po niečom ľahšom. Spravidla je to kombinácia grilovaného
(restovaného) mäsa so zeleninovou prílohou. Tentoraz sme sa „unisono“ rozhodli pre
hovädzie s teplým zeleným šalátom. Spomínam si na svoje „junácke“ roky, putovanie po
slovenských horách a lesoch, kedy sme si s kamarátmi na turistických chodníčkoch
pochutnávali aj na mladej púpave, ktorá rocolu, rocket i arugullu rovnocenne nahradili!
2 porcie |
5÷7 minút príprava |
10÷12/2x2÷3 minút tepelná úprava |
Postup
- na dno rozpálenej veľkej panvice som rozsypal 2 KL suchých feferónkových semienok, dobrú minútku premiešavaním opiekol, zalial 2 PL rastlinného oleja, priložil na ~ 2 mm „plátky“ pokrájané strúčiky cesnaku a orestoval ich do peknej zlatočervenej farby; do horúceho základu som porozsypoval pokrájaný veľký zväzok aruguly a ½ hlávky stredne veľkého radicchia; podľa zvyku som povrch posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (MČK) a pomocou kychyňského štipca (klieští) celú zostavu premiešavyním nechal zredukovať
- na záver spm celú masu, tohoto teplého zeleného šalátu, pokryl „hoblinami“ asi z PL čerstvého masla
- papierovým obrúskom som na dno rozpálenej „rebrovanej“ liatinovej panvice opäť poroztieral rastlinný olej (nie celá PL), na ktorom som opiekol dva steaky, ľahko osolené a oeMČeKované, hovädzej sviečkovej; obojstranne po 2÷3´
- rozkrojené ich rozložil na servírovacie taniere, do výrezu pridal liptovskú plnotučnú horčicu a steakovú omáčku; a samozrejme aj teplú zelenú prílohu, ktorú som až na tanieri pokvapkal extra panenským olivovým olejom
- som presvedčený, že by chutilo aj Vám