Hovädzí guláš

Hovädzí guláš s opekanou bezlepkovou knedľou

Autor receptu: novalim

V zimných mesiacoch sa nám pýta niečo na zahriatie, a preto si častejšie varíme husté polievky, omáčky a rôzne druhy gulášov. My sme dnes práve siahli po klasike - starý dobrý hovädzí guláš.* Predsa len sme ho ale jemne ozvláštnili - a to pripravením opekanej knedle z našej bezlepkovej zmesi. Dochutený brusnicovým lekvárom chutil naozaj fantasticky. Čo poviete, vyskúšate?

6
porcií
40 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno, umyté papriky a paradajky osušíme a nakrájame na pásiky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu do zlatista. Odstavíme asi na pol minúty a pridáme mletú papriku a horčicu. Dobre premiešame a vrátime späť na sporák. Do zmesi pridáme mäso a za stáleho premiešavania restujeme, kým mäso nezhnedne. Pridáme paradajkový pretlak, osolíme, okoreníme a pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Podľa chuti pridáme aj chilli korenie. Dobre všetko spolu opäť premiešame.
  2. Zalejeme studenou vodou tak, aby bolo mäso celé zakryté a vody trochu navrch. Teraz vložíme do hrnca aj paradajky a papriky. Ak varíme v tlakovom hrnci (kuchte), tak od zovretia varíme 35-40 minút. Ak varíme v obyčajnom hrnci, bude to trvať dlhšie (60-90 minút). Varíme do úplného zmäknutia mäsa.
  3. Kým sa varí guláš, podľa návodu na obale si pripravíme dve knedle. Po uvarení ich necháme mierne vychladnúť a potom nakrájame na menšie kocky. Kúsky knedle potom opekáme na rozpálenom olivovom oleji do chrumkava.
  4. Ak chceme pridať do gulášu aj zemiaky, pridáme ich do hrnca asi 15 minút pred dovarením (ak varíme v kuchte, tak po dovarení vypustíme paru, otvoríme ju a pridáme zemiaky - varíme potom ešte asi 15 minút). Na záver pridáme do hotového gulášu sušený majorán a necháme mierne vychladnúť.
  5. Guláš môžeme zahustiť zátrepkou z bezlepkovej múky a šťavy odobratej z guláša. Po pridaní zátrepky, guláš musíme za stáleho miešania priviesť do varu, stiahnuť teplotu a ešte 3 minúty povariť. Guláš podávame s opečenou knedľou, brusnicovým lekvárom a ozdobiť môžeme lístkami rozmarínu.