Hot-dog 3x a vždy inak (fotorecept)

Autor receptu: evusik

konečne som mala dnes po dlhšom čase voľný deň ale ako to tak už býva skončila u nás malá Agátka - mama, tata v robote a vnučka u babinky :) vonku škaredý, upršaný deň, tak sme sa s Agátkou vybláznili v kuchyni...

60 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Hot-dog č.1: prvé cesto je také klasické rožkové, tak si ho hneď zamiesime. Ja kvások zvlášť nerobím, do misky preosejem múku, do stredu urobím jamku, rozdrobím kvasnice, zalejem vlažným mliekom, pridám štipku cukru, zakryjem a nechám vzísť kvások... potom pridám zmäknuté maslo, žĺtok, soľ a vypracujem cesto. Nechám vykysnúť. Dnes mu to trvalo veľmi dlho, asi to počasie, pár krát som ho premiesila a mohli sme sa pustiť do práce...
  2. ako prvé sme robili havkáčikov, ako ich pomenovala Agátka... sú to vlastne žemličky, len trochu upravené. Cesto som vyvaľkala na hrúbku 1cm, možno aj trochu viac a veľkým pohárom som vykrojila kolieska, rukou som ich trochu sploštila na ovál a narezala... to budú uši
  3. havkáčov som preložila na plech, potrela vajíčkom (stačí aj bielkom)... oči a ňufák sú z hrozienok... ja viem, je to divné na žemle na hot-dog dávať hrozienka ale nikomu to nevadilo, hrozienka olúpali a zjedli ako sladké predjedielko :)
  4. piekla som na 220°C asi 10 minút
  5. po vychladnutí som havinov poprekrajovala, do papuľky vložila párok, pridala horčicu, kečup a chutná a veselá desiata je na svete...
  6. Hot-dog č.2: s Agátkou sme sa hneď pustili do výroby druhých hot-dogov, toto bude múmia... použila som to isté cesto ako na havkáčov, len som ho vyvaľkala na tenšie a nakrájala na pásiky... párok narežeme tak ako je na obrázku
  7. a potom som celý párok obalila pásikmi cesta, potrela vajíčkom a celého som ešte trochu nožom počiarala akože obväzy... oči sú z korenia
  8. piekla som na 220°C asi 10 minút
  9. a pretože Agátka celý čas perfektne pomáhala
  10. dostala jednu múmiu a k tomu obrázok namaľovaný horčicou a kečupom na tanieri :)
  11. Hot-dog č.3: tento recept je staršieho dáta, vtedy sme z Agátkou piekli párky v rožku pre tatinka a dedka Mirka ako desiatu do práce... toto cesto je viac chlebové a trochu zdravšie ako to prvé... postup je ale taký istý ako pri prvom ceste...
  12. Agátka mi pomohla cesto rozgúľať
  13. cesto som rozguľkala na tenšie, nakrájala na kocky a z jednej strany poprekrajovala ... dobré je potrieť cesto kečupom alebo nejakou pikantnou paradajkovou pastou
  14. párky som zavinula a posypala sézamom
  15. piekla som na 220°C asi 15 minút
  16. už som to spomínala, že ja párky nejem, nikdy som ich nemala rada, ani ako malé decko, preto to ani neriešim, ale párky kupujem... tak ako takmer všetko aj párky sa dajú kúpiť kvalitné ale drahšie alebo lacné a menej kvalitné... je každého osobná vec čomu dá prednosť alebo načo mu stačí peňaženka...
  17. a tu je Agátkina výslužka... poobede keď pre ňu prišiel tatinko zabalila som jej jedného havkáča, jednu múmiu a jednu žabku (lebo aj žabky sme piekli) aby aj maminka videla akú som mala šikovnú pomocníčku...