Horúca čokoláda alebo aj čokoládové fondue

Autor receptu: irenaw

Najjednoduchší a najrýchlejší dezert pre milovníkov čokolády a ich hostí, či už veľkých alebo malých. To ani nie je recept a prípravu zvládne aj dieťa. Napriek tomu má vždy veľký úspech. Jediná podmienka je kvalitná čokoláda. Možno sa necháte inšpirovať :O)

1-2
porcia
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Misku dáme nad paru, nesmie sa dotýkať vody. Dáme do nej nalámanú čokoládu a pomaly rozpúšťame. Po troškách metličkou vmiešavame sladkú smotanu. Množstvo smotany nemusí byť presne 0,5 dl. Kvalitná horká čokoláda znesie smotany viac, mliečna a nugátová menej. Výsledná hustota má byť krémovitá, tekutá ale nie riedka. Horúce udržujeme nad parou na čo najmenšom plameni, aby sa čokoláda nezačala pripaľovať.
  2. Môžeme si ju dať takto čistú, alebo na 100 g čokolády pridáme 1/4 čl čili, posekané oriešky alebo sušené ovocie pokrájané nadrobno (jahody, brusnice...), nejaký likér, čokoľvek. Podávame v malých šálkach, dobré je ich nahriať, aby bola čokoláda čo najdlhšie horúca s lyžičkou a pohárom čistej nesýtenej vody. Ozdobíme akokoľvek, môžeme dať aj malý kopček nesladenej šľahačky, ale až tesne pred podávaním, lebo tá sa bude rýchlo roztekať.
  3. Ak robíme fondue, preložíme do nádobky nad kahanec a namáčame si čerstvé ovocie pokrájané na kúsky. Prekvapujúca chuť je horká čokoláda s čili a slané tyčinky, tie klasické tenké, tuším DRU alebo Slovakia.