Holubky
Holubky
Autor receptu: gurman01
Tradičné rusinsko-zemplínske
jedlo.
Postup
- Z kapusty vyrežeme hlúbik a vložíme ju do vriacej vody, postupne keď listy mäknú začnu sa ľahko oddeľovať a postupne od kapusty ich oddelujeme a kapustu opäť vložime do vody až pokým sa neoddelia posledné použiteľné listy. Hrubé a tvrdé listy necháme ešte chvíľu povariť a po vytiahnuťi z vody listy ešte prikrijeme pokrievkou aby došli. Zbavime sa hrubych časti z listov.
- Ryžu si dame len predvariť do polomäkká. Na masťi si popražime cibuľku dozlatista, pridáme červenú mletu papriku, odstavime a vymiešame do vychladnutej ryže spolu s mäsom, vajciami, pretláčanim cesnakom a 2 lyžicami pardajkovym pretlakom, osolíme, okoreníme a vymiešame zmäs.
- Zmäsou plnime listy ktoré potom stočíme a konce zatlačime dnu.
- Dno hrnca vlastníme mastou, do hrnca poukladame holubky a zalejeme ich paradajkovym pretlakom zriadením z vodou v pomere 1:1, osolíme a dáme variť priblížine na 2 hodinky.
- Holubky podávame s chlebom alebo zemplínskym koláčom a kyslou smotanou.