Tekvicový koláč

Hokkaido koláč (fotorecept)

Autor receptu: remy

Spomienky na jeseň. Posledná tekvica hokkaido mala tú česť a vznikol z nej sladký jesenný koláč.

25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Hokkaido umyjeme, nakrájame a potrieme medom. Dáme upiecť na cca 30 minút pri cca 120 °C. Hokkaido nastrúhame bez šupy na jemnom strúhadle. Váha 800 g bola v očistenom, surovom a nepečenom stave.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej. Primiešame nastrúhanú tekvicu, vanilínový cukor a lyžičku škorice. Postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva. Na záver jemne vmiešame sneh z bielkov.
  3. Orechová zmes: vlašské orechy pokrájame na úhľadné kúsky. Počas vyhrievania trúby, alebo po dopečení tekvice, vložíme orechy na cca 8 minút do trúby, budú chutnejšie. Orechy s maslom, medom a cukrom rozpustíme na panvici a chvíľu necháme karamelizovať.
  4. Cesto vlejeme na vymastený a múkou poprášený hlboký plech. Dáme piecť cca na 8 minút pri 170 °C. Cesto by nemalo byť ešte úplne tuhé, aby sa orechy lepšie zapiekli do cesta. Na cesto nalejeme orechovú zmes a dáme dopiecť.