Hliva ustricová so smotanou (fotorecept)
Autor receptu: janazjarku
Blíži sa chrípkové obdobie a preto je potrebné v organizme zvyšovať imunitu tak som sa rozhodla zameniť mäsový nedeľný obed za v poslednej dobe propagované jedlo a to hlivu ustricovú /bomba na zvyšovanie imunity/ . Recept jednoduchý no možno niekoho poteším :-)
3 porcie |
20 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistíme hlivu ustricovitú a to tak, že ju utrieme papierovým obrúskom. Hlivu pred prípravou neumývame, lebo by nasala vodu a stratila by sa typická chuť.
- Mäkké časti hlivy pokrájame na väčšie kúsky. Dve väčšie cibule pokrájame na kocky.
- Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, pridáme červenú papriku a hneď pridáme hlivy, aby nám paprika nezhorkla. Hlivu chvíľu orestujeme až potom pridáme soľ podľa chuti a množstva a tiež pridáme mleté čierne korenie. Pokiaľ máme úplne čerstvú hlivu nie je potrebné podlievať vodou, lebo si sama pustí dostatočné množstvo vody. Tá ktorú som pripravovala ja bola minimálne týždňová a tak som ju podliala 2 dcl horúcej vody. Pozor nepodlievame vývarom, lebo zmení chuť hlivy. Hlivu dusíme približne 40 minút a na záver zalejeme kyslou smotanou. Takto upravenú hlivu môžeme podávať s knedlou /moja nebola domáca z časových a tiež priestorových dôvodov :-)/ najlepšia je však s cestovinovými haluškami , ale pri rýchlej príprave potesia aj cestoviny. Dobrú chuť všetkým !!
- Nuž a čoby to bola za gazdinka, keby nepoznala heslo : "Ani zrnko nazmar!" A tak som tvrdé časti hlivy pokrájala na plátky a pripravila na sušenie :-) Pri krájaní pozor na slamu, ktorá sa sem tu objaví na trse hlivy. Po usušení sa "hlúbiky" zomelú na hubové korenie , ktoré odborníci odporúčajú dávať do každého jedla jednu kávovú lyžičku čo nám vraj bezpečne ozdraví imunitný systém !!