Hliva kráľovská na spôsob mušlí sv. Jakuba so špargľou (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Pripravíme si čo najrovnejšie kusy hlivy kráľovskej. Klobúčiky odrežeme.
- Nožičky nakrájame na hrubšie kolieska. Z jednej hlivy mi vyšli 2 - 3 kolieska.
- Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja a hlivu na miernom ohni opražíme z každej strany cca 3 - 4 minúty.
- Šťavu z polovice citróna vytlačíme, zmiešame s trochou oleja a dochutíme soľou. Touto zálievkou zalejeme hlivu , prikryjeme a udržujeme v teple. Petržlenovou vňaťou som hlivu posypala až pred podávaním.
- Drevnaté časti špargle odlomíme a špargľu nakrájame.
- V jemne osolenej veriacej vode špargľu krátko (cca 4min.) povaríme a schladíme v ľadovej vode. Ja som varila zvlášť hlavičky a zvlášť stonky. Hlavičky mám rada chrumkavejšie. Tým stačili 2 minúty. Čas treba prispôsobiť podľa toho, či je špargľa mlada alebo skôr staršia, tuhšia.
- Stonky preložíme do mixéra a pridáme malé množstvo vývaru. Ja som použila 5 kociek (z klasickej formy na ľad) mrazeného vývaru. Rozmixujeme na pyré. dochutíme soľou. Ak je pyré príliš riedke necháme tekutinu stiecť cez husté sito či plátno.
- Na záver si pripravíme šalotku, cesnak a rozmarín. Klobúčiky hlivy kráľovskej nakrájame na menšie kusy.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na malom množstve oleja,
- pridáme nasekaný cesnak
- a hlivu. Na miernom ohni pražíme kým hliva nezmäkne.
- V závere ju posypeme čerstvo mletým čiernym korením a rozmarínom. Po odstavení dochutíme soľou.
- Na tanier naložíme trochu špargľového pyré, pridáme hlivu, hlavičky špargle a 2 - 3 ks "hrebenatiek". Inšpirovala som sa mnohými receptami na internete, v ktorých je hliva pripravená na tento spôsob.