Hliva kráľovská na spôsob mušlí sv. Jakuba so špargľou (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

4
porcie

Postup

  1. Pripravíme si čo najrovnejšie kusy hlivy kráľovskej. Klobúčiky odrežeme.
  2. Nožičky nakrájame na hrubšie kolieska. Z jednej hlivy mi vyšli 2 - 3 kolieska.
  3. Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja a hlivu na miernom ohni opražíme z každej strany cca 3 - 4 minúty.
  4. Šťavu z polovice citróna vytlačíme, zmiešame s trochou oleja a dochutíme soľou. Touto zálievkou zalejeme hlivu , prikryjeme a udržujeme v teple. Petržlenovou vňaťou som hlivu posypala až pred podávaním.
  5. Drevnaté časti špargle odlomíme a špargľu nakrájame.
  6. V jemne osolenej veriacej vode špargľu krátko (cca 4min.) povaríme a schladíme v ľadovej vode. Ja som varila zvlášť hlavičky a zvlášť stonky. Hlavičky mám rada chrumkavejšie. Tým stačili 2 minúty. Čas treba prispôsobiť podľa toho, či je špargľa mlada alebo skôr staršia, tuhšia.
  7. Stonky preložíme do mixéra a pridáme malé množstvo vývaru. Ja som použila 5 kociek (z klasickej formy na ľad) mrazeného vývaru. Rozmixujeme na pyré. dochutíme soľou. Ak je pyré príliš riedke necháme tekutinu stiecť cez husté sito či plátno.
  8. Na záver si pripravíme šalotku, cesnak a rozmarín. Klobúčiky hlivy kráľovskej nakrájame na menšie kusy.
  9. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na malom množstve oleja,
  10. pridáme nasekaný cesnak
  11. a hlivu. Na miernom ohni pražíme kým hliva nezmäkne.
  12. V závere ju posypeme čerstvo mletým čiernym korením a rozmarínom. Po odstavení dochutíme soľou.
  13. Na tanier naložíme trochu špargľového pyré, pridáme hlivu, hlavičky špargle a 2 - 3 ks "hrebenatiek". Inšpirovala som sa mnohými receptami na internete, v ktorých je hliva pripravená na tento spôsob.