Linecké pečivo
Hebučké linecké koláčiky
Autor receptu: redakcia
Drobné pečivo z lineckého cesta na veľkonočnú nôtu.
25 ks porcií |
20 (+ chladenie) minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Studené maslo nastrúhame na veľkých očkách do misky, pridáme preosiaty práškový a vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky, múku
a 2 PL studenej vody. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovou násadkou. S lineckým cestom treba pracovať veľmi rýchlo, aby sa maslo, ktoré obsahuje, neroztopilo. Cesto zabalíme do potravinovej fólie
a odložíme na hodinu do chladničky.
- Na pomúčenú dosku vyložíme vychladnuté cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0,3 – 0,5 cm. Vykrajujeme ľubovoľné dvojice vzorov.
- Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút dozlatista.
- Vrchné diely koláčikov posypeme ešte teplé práškovým cukrom. Spodné diely natrieme marhuľovým džemom a spojíme.