Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Milujem hamburgery. A aj to je jeden z dôvodov, prečo
som začala kváskovať. Aby
som si mohla pripraviť žemle,
ktoré mi nebudú robiť zdravotné problémy. Pri recepte
som sa inšpirovala
tu na vareche @Siisa ďakujem
:)
6-8 porcií |
20-25 minút na 220 °C |
Postup
- Večer si pripravíme rozkvas z materského kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste v noci pracovať.
Uvaríme si zemiak a necháme ho cez noc vychladnúť.
- Ráno si zo štartéra, najemno nastrúhaného zemiaku a ostatných surovín vymiešame v mixéri cesto. Miesime na najvyššom stupni asi 7 minút.
- Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky kysnúť asi na 7 hodín.
Môžeme ho nechať kysnúť aj na teplom mieste. Vtedy je čas kysnutia kratší, teda 2,5 - 3 hodiny.
- Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú dsku, kde ho trochu premiesime.
- Cesto si rozdelíme na bochníky, podľa toho aké veľké žemle chceme. Uložíme na plech a necháme kysnúť ešte 2 hodiny.
- Pred pečením žemle posypeme sezamom. Rúru si vyhrejeme na 220 stupňov. Na spodok si dáme starý plech. Vložíme plech so žemľami a na spodný starý plech vylejeme pohár vody. Rúru rýchlo zatvoríme. Pečieme 20 -25 minút. Po 10 minútach rúru otvoríme, aby para vyšla von.
- Po vytiahnutí žemle potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
- Žemle sú mäkučké a veľmi chutné. Takto vyzerali na reze.
- Môžete si pripraviť takýto úžasný burger s hovädzím mäsom, dusenými šampiňónmi, opečenou slaninkou, šalátom a cesnakovým dresingom.
Dobrú chuť!